Какво трябва да знаем преди пластична операция на носа

13
Добави коментар

Носът е най-централната и забележима част на лицето и съществен фактор за неговата пропорционалност и хармоничност. Когато носът е несъразмерен или не допълва останалите черти на лицето, това се отразява на себевъзприятието и самочувствието. В повечето случаи специфичната форма на носа се предава по наследство; понякога обаче нехармоничният му вид може да е резултат от нараняване или предишна операция.
Ако размерът или формата на Вашия нос Ви притесняват, операцията на носа, наричана още ринопластика, може би е подходящата за Вас. Тя подобрява вида и пропорциите на носа, допринася за хармоничната визия на лицето и за Вашето самочувствие.

Тази брошура ще Ви запознае в най-общи линии с пластичната операция по коригиране на носа. Най-добрият начин обаче да научите как да постигнете Вашите цели и да удовлетворите Вашите желания е консултацията с пластичен хирург.

При планиране на пластичната операция, уверете се, че:

* Вашият пластичен хирург има правото да практикува медицина в страната, в която ще се извърши операцията
* Вашият пластичен хирург е завършил своето обучение и е положил успешно всички изпити за практикуване на пластична хирургия
* Вашия хирург е член на национална общност по пластична хирургия, която се признава от Интернационалната Конфедерация по Пластична, Реконструктивна и Естетична Хирургия (IPRAS)

Какво представлява ринопластиката

Козметичната операция на носа, или ринопластиката, е процедура, чрез която се подобрява вида на носа. Специфичните козметични състояния, към които ринопластиката е насочена, са:

* Размер на носа, съответстващ на лицевите пропорции
* Ширината на носа в неговата основа, ширината и позицията на ноздрите
* Профилът на носа, наличието на гърбици или вдлъбнатини
* Върха на носа, при ясно изразена издатина, закръгленост, увисналост и др.
* Ноздри, ако те са разширени, големи или обърнати навън
* Назална асиметрия

Тези характеристики обикновено са наследствени; но може и да са вследствие на нараняване. Характеристиките на носа може да не са единствените фактори, допринасящи за лицевия дисбаланс. Лицевата структура – особено наличието на малка брадичка, отпуснати бузи и увиснала челюст – също допринасят за нехармоничните пропорции на лицето. В тези случаи ринопластиката се комбинира с поставяне на лицеви импланти и други процедури с цел подобряване на цялостната визия на лицето.
Операцията на носа в някои случаи се извършва с цел подобряване на дихателната функция, затруднена най-често след стесняване на носните канали. Подобна операция, независимо дали се извършва в комбинация с други козметични процедури, се смята за реконструктивна.
Независимо дали искате да подобрите визията на Вашия нос или неговата дихателна функция, препоръчва се операцията да бъде извършена след приключване на растежа на лицевите структури около 15 годишна възраст. Добри кандидати за подобна процедура са:

* без други заболявания, които биха могли да намалят ефекта от козметичната и реконструктивна
* непушачи
* имат реалистични очаквания и позитивна нагласа

Откъде да започнете

Консултацията с Вашия пластичен хирург е първата стъпка, която трябва да предприемете за да разберете как чрез тази процедура оптимално ще се подобри визията и пропорциите на Вашия нос и лице. По време на консултацията трябва да бъдете осведомени за всички възможности, касаещи конкретно Вашия случай.Една консултация трябва да включва:

* обсъждане на Вашите цели и оценка на Вашето здравословно състояние
* възможностите, които пластичната хирургия предлага
* очакваните резултати и вероятните рискове
* подробна информация за курса на лечение, препоръчван Ви от Вашия хирург, както и за допълнителните процедури, ако те са необходими

Вашият хирург ще отговори на всички Ваши въпроси.

Оценяване на здравословнотот състояние преди операция
Общото здравословно състояние и външният вид като цяло могат значително да повлияят на резултата от процедурата. При консултацията те внимателно ще бъдат оценени и взети предвид от Вашия хирург. За успеха на процедурата и цялостното удовлетворение от нея, Вие трябва:

* да споделите Вашите очаквания
* да разкриете подробности относно здравословното Ви състояние, приемането на лекарства, употребата на витамини, заместители на билкова основа, алкохол, цигари и наркотици
* точно да следвате инструкциите на Вашия хирург

Важни предпоставки
Взимайки решението да се консултирате с пластичен хирург и да следвате неговите съвети и препоръки, Вие всъщност осигурявате Вашата собствена безопасност и успеха на процедурата.
Вашият пластичен хирург би трябвало да е завършил хирургическото си обучение и да е специализирал пластична хирургия, което му позволява да извършва както козметични, така и реконструктивни процедури на лицето и цялото тяло.

Вашата ринопластика
Козметичната операция на носа е индивидуална процедура, при която се взимат предвид всички фактори, допринасящи за цялостната визия на носа и лицето. Вашия пластичен хирург внимателно ще прецени Вашето състояние и ще очертае пред Вас очаквания от операцията ефект. В съответствие с желаните резултати, ще бъдат избрани и подходящите техники. Те може да включват:

* Промяна на разположението на назалния мост
* Повторно оформяне на моста
* Намаляване размера и ширината на носа
* Намаляване размера и ширината на ноздрите
* Коригиране на ъгъла между носа и горната устна

Ако Вашето желание е да имате съвършен, симетричен нос, не трябва да забравяте, че всяко човешко лице е асиметрично в известна степен. Целта на козметичните процедури не е постигането на пълна симетрия, а съответстващи си пропорции и хармонични черти. За постигане на тази цел понякога допринася процедурата по поставяне на лицеви импланти в областта на брадичката, бузите и челюстта.
Извършването на ринопластика с цел подобряване на дихателната функция изисква внимателно оценяване на структурата на носа. Коригирането на назалната преграда, една от най-честите причини за затруднено дишане, се постига чрез нейното изправяне.

Подготовка за операцията
Вашият пластичен хирург внимателно ще Ви разясни процедурата. Преди самата операция ще Ви бъдат дадени специфични напътствия, които ще включват:

* предоперативни напътствия, диагностични тестове и лекарства
* инструкции и лекарства за деня на самата операция
* специфична информация, свързана с избраната упойка

Ще бъдете помолени да подпишете формуляр, с който уверявате вашия хирург, че напълно разбирате лечението, на което се подлагате, възможните рискове и потенциални усложнения.
Рисковете, свързани с операцията на носа, включват инфекция, кървене на носа или отделяне на малки повърхностни кръвоносни съдове. В голяма степен естетичните резултати от ринопластиката не могат да бъдат напълно предвидени; ето защо за постигане на желания ефект може да се наложи и повторна операция. Всички рискове трябва да бъдат обсъдени подробно с Вас преди да дадете Вашето съгласие.
Важно е да отправите всички интересуващи Ви въпроси към Вашия пластичен хирург. Безпокойството преди операцията е напълно естествено и оправдано. Споделете Вашите емоции с него.

Какво да очаквате
Операцията се извършва в болнични заведения и изисква кратък престой. Решението относно вида на упойката се взима според специфичността на процедурата, предпочитанията на пациента и препоръките на хирурга. Вашият хирург и медицинския персонал ще се погрижат изцяло за Вашия престой и безопасност.

Следoперативни грижи
След приключване на операцията, ще бъдете превързани и ще Ви бъдат поставени шини за поддържане на новите структури до тяхното окончателно заздравяване. Преди изписването Ви от болницата, ще Ви бъдат дадени специфични упътвания:

* Непосредствено след операцията се поставя гипсова лонгета. Тя се носи до 7-ми ден след операцията.
* Тампоните се изваждат на следващия ден от операцията.
* Посещение на 7-ми ден за сваляне на гипсовата лонгета
* Прием на обезболяващи – по преценка на хирурга
* Препоръчваме прием на Arnica (хомеопатичен продукт). Дозата се определя от аптекаря и зависи от съдържанието на активната съставка. Така например при Arnica 9 приемът е следният: три последователни часа по три хапчета, които се държат под езика.
* Конците, които са вътре, не се свалят – те сами ще паднат след време.
* За отпушване на носа препоръчваме капки за нос – “Морска вода” или съдържащи ментол.
* Да не се носят очила в продължение на 45 дни след операцията.
* Пазете носа от нараняване първите няколко месеца.

* Първата нощ след операцията, дишането през носа ще бъде затруднено поради поставените тампони.
* Сдържайте импулсът за кихане до колкото Ви е възможно.
* Arnica намалява чувствително получените отоци и насинявания; спомага за по-бързото следоперативно възстановяване.

Възстановяване
Първоначалното възстановяване е съпроводено от оток, синини, главоболие и дискомфорт, които може да се контролират чрез лекарства и прилагането на студени компреси.
Вашият пластичен хирург може да Ви посъветва да държите главата си повдигната на възглавници до спадане на отоците. Спазването на предписанията на Вашия хирург е от съществено значение за резултата от операцията. Веднага щом се почувствате готови може да се върнете към лека активност; обикновено няколко дни след операцията.
Превръзката и шините обикновено се махат след първата седмица, при необходимост обаче шините се носят една-две седмици допълнително.
Възстановяването продължава няколко седмици, при което отокът изчезва, а контурите на носа се прецизират. Избягвайте излагането на слънце на интервираните места до тяхното пълно заздравяване. Продължавайте да спазвате указанията на Вашия хирург и периодично се преглеждайте. Пазете носа си от случайни наранявания през следващите 4-6 месеца.

Резултати
Окончателният ефект от операцията се наблюдава минимум след година. Резултатите в общи линии са постоянни; с времето обаче хрущялът, поддържащ носа, продължава да расте и да се измества, което може да доведе до леки промени във визията на носа.
Подобрената симетрия и пропорционални черти на лицето са обикновено повече от удовлетворителни – новият Ви нос със сигурност ще повиши Вашето самочувствие.

Ринопластика (пластика на нос) – 1450 – 1850€