2019 мартеници за „Пловдив 2019“

2
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Клуб „Българка” е колективният автор на 2019 мартеници, с които читалище „Възраждане“ реализира проекта си „Мартеницата – българският посланик в Европа“.

Тези уникални български символи за здраве и надежда са сърцевината на нашата идея, разказва секретарят на читалище „Възраждане“ Магдален Боева. Обществено значимата кауза „Пловдив – европейска столица на културата 2019“ читалищните дейци приближават до всеки пловдивчанин чрез исконния и неповторим празник „Баба Марта“.

На 1 март пловдивчани и гости на града ще могат да минат под една своеобразна дъга на пролетта – тя ще се появи до бариерата в подстъпите към Стария град на ул. Съборна.

5-метров транспарант с надпис от уникални мартеници „ПЛОВДИВ 2019“ ще популяризира кандидатурата на града и ще привлича нови нейни привърженици, убедени са авторите на проекта. Те предвиждат мартениците да останат на това място, докато щъркелите долетят в града под тепетата. А в деня на Баба Марта деца от партньорските на читалището училища  „Виктория и Крикор Тютюнджиян“ и „Алеко Константинов“ ще закичват минаващите оттук с оригиналните червено-бели творения на клуб „Българка“. Точно в 12 часа старт на празника ще даде духова музика.

С много любов и вдъхновение изработихме всичките 2019 мартеници, те са 20 различни модела – казва Мария Андонова, ръководител на клуба. Сред 12-те майсторки тя откроява Елка Фичева, сътворила двете еднометрови Пижо и Пенда.