Изгубените градини на Хелиган (The Lost Gardens of Heligan)

82
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Изгубените градини на Хелиган са едно наистина невероятно и малко загадъчно място. Парка се намира в близост до рибарското селище Мевагиси в Корнуол и е една от най-популярните ботанически градини в Обединеното Кралство. Изграден в типичния за 19 век стил, той е разделен на площи с различен характер и в различни дизайнерски стилове.

Градините са създадени през 18-ти век от преподобния Хенри Хокинс Тремейн и до ден днешен са част от имението Хелиган, собственост на фамилията. С усилието на собствениците и благоприятния мек и слънчев климат на Корнуол паркът се разраства и развива през вековете. В него има голям брой декоративни дървета, тропически растения, цветя и италианска градина.

До началото на Първата световна война Градините Хелиган са се радвали на огромна слава в Корнуол. Но след това поради липса на градинари и хора, които да се грижат за тях, те постепенно западнали и се превърнали в омагьосана гора, населена с митични същества.

Живот им вдъхва отново продуцента Тим Смит. Той не е градинар, а обикновен бизнесмен, автор на песни и музикален продуцент. Заедно с група от негови колеги ентусиасти Смит решил да възстанови градините и предишната им слава. В средата на 1990-те, той внимателно и с обич реконструира обраслия парк, заснемайки целия процес в серия документални филми за британския Channel 4. 

Днес Изгубените градини на Хелиган могат да се похвалят с първоначалната си красота и привличат все повече и повече посетители. Гостите на парка имат възможност да се полюбуват на изключителна колекция от рододендрони и камелии, цветни и зеленчукови градини, италианска градина и зашеметяваш див район, наречен „джунглата“ с  няколко вида субтропични дървесни папрати. Тук се намира и единствената в Европа ананасова яма, чрез която могат да се отглеждат ананаси в студен климат. Градините са декорирани с поредица от езера, захранвани от над 100 годишна стара хидравлична помпа, и мистериозни фигури.