„Арго“ грабна „Оскар“ за най-добър филм

2
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Политическият трилър “Арго”, описващ реални събития, свързани със служителите в американското посолство в Иран, взети за заложници през 1979 г., спечели “Оскар” за най-добър филм. Това е първият случай на награден с топ отличието на Американската академия за кинематографично изкуство и наука филм, чийто режисьор не участва в надпреварата за “Оскар” след “Да возиш мис Дейзи” през 1989 г. Призът за най-добър филм за “Арго” бе приет от продуцентите на филма Бен Афлек, Джордж Клуни и Грант Хеслов.

Заложническата драма се съревноваваше за топ отличието с филмите “Любов”, “Зверовете от дивия Юг”, “Джанго без окови”, “Клетниците”, “Животът на Пи”, “Линкълн”, “Наръчник на оптимиста”, “30 минути след полунощ”.

Роденият в Тайван режисьор Анг Лий спечели втория си “Оскар” за филма “Животът на Пи”, създаден по едноименния роман на Ян Мартел. Лентата, получила 11 номинации за най-престижните киноотличия, бе възхвалявана от критиката за умението на Лий да вдъхне живот на подобна сложна литературна творба.  

Даниъл Дей-Луис стана първият актьор в историята на “Оскар”-ите, печелил три пъти наградата за най-добър актьор. 55-годишният Даниъл Дей-Луис, който има британско и ирландско гражданство, бе неизменен фаворит за “Оскар” за главна мъжка роля в наградния сезон. Той спечели всички основни отличия, сред които “Златен глобус”, британския “Оскар” – наградата БАФТА, и приза на американската Гилдия на филмовите актьори.

Актрисата Дженифър Лорънс надделя в оспорваната надпревара с Джесика Частейн и спечели първата си награда “Оскар” за най-добра актриса. Отличието й бе присъдено за ролята й на млада вдовица в лентата “Наръчник на оптимиста” на режисьора Дейвид О’Ръсел. Ан Хатауей спечели първия си “Оскар” – за най-добра актриса в поддържаща роля – за превъплъщението си в образа на Фантин в мюзикъла “Клетниците”.  

Кристоф Валц спечели втория си “Оскар” за най-добър актьор в поддържаща роля за четири години под режисурата на Куентин Тарантино. Този път престижното отличие му се присъжда за изпълнението му в лентата “Джанго без окови”.

Лентата – големият победител на кинофестивала в Кан, изненадващо получи пет номинации за “Оскар”, в това число за най-добър филм, най-добър чуждоезичен филм, най-добър режисьор и сценарий за Михаел Ханеке, и най-добра актриса за Еманюел Рива. “Храбро сърце” – историята на непокорна червенокоса принцеса, донесе на студио “Пиксар” седми “Оскар” за най-добра анимация.