Има ли бавно подвижни и бързо подвижни сперматозоиди?

16
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Интервю с д-р Георги Лазаров, уролог/андролог в I САГБАЛ „Света София“

 

Продължава от: Какво значи лоша спермограма?

 

МТА: Д-р Лазаров, има ли бавно подвижни и бързо подвижни сперматозоиди? Как се увеличава скоростта им?

 

Д-р Лазаров: Да! Това е пак е във връзка със спермограмата.

 

Как да увеличим скоростта им? Не само варикоцеле може да е причина за лошото качество на спермата. Има и други причини, които влияят върху нейното качество. Това са основно работа с вредни метали, автоемайл лакове, ацетонови бои, радио лъчения, има военни, които работят с радиостанции и т.н. Съвременните млади мъже често посещават фитнес залите, което разбира се е полезно, но предварително трябва да знаят че приема на хормонални добавки, протеини и т.н. също влияят отрицателно върху сперматогенезата.

 

Четете още: Варикоцеле – разширени вени на тестиса

 

Рядко се случва само този компонент от спермограмата, т.е. подвижността да бъде засегнат. В повечето случаи има проблеми и с броя и морфологията на сперматозоидите. По отношение на лечението има медикаменти, които повлияват добре подвижността.

 

МТА: А рентгена как влияе?

 

 

Д-р Лазаров: В повечето случай при рентгена на лекарите и лаборантите е осигурена защита. При еднократни експозиции пациентите не трябва да се страхуват от облъчването.

 

МТА: Кои са методите за подобряване на резултатите от спермогамата преди забременяване?

 

Четете още: Фактори, които влияят на качеството на сперматозоидите

 

Д-р Лазаров: Зависи кое до колко е увредено, защото има градация. Ако има леко намаляване на броя и нормалната подвижност на сперматозоидите медикаментозно това може да бъде повлияно. За съжаление лекарствата не оказват влияние при пациенти с по-силно занижен брой  подвижност и нарушения в морфологията на сперматозоидите.

 

Конкретно преди забременяване, зависи по нормален път ли трябва да се търси забременяване или забременяване по някоя от методиките – било то инсеминация или ин витро оплождане, защото понякога дори и за ин витро оплождане ние предлагамеда се извърши операцията за варикоцеле, за да може все пак спермограмата да се подобри.

 

 

Вярно е, че само един сперматозоид се вкарва в яйцеклетката, но все пак колкото повече са нормалните сперматозоиди, толкова работатата на ембриолога се улеснява и се увеличават шансовете за успех.

 

МТА: Може ли да се вземе предвид честотата на сексуалния контакт като фактор за забременяване?

 

Четете още: Хранителен режим за бъдещи татковци

 

Д-р Лазаров: Честотата на сексуалният контакт принципно няма особено значение. В никакъв случай не може да се каже, че това влияе на оплодителната способност. Разбира се има ситуации, когато например мъжа работи шофьор и отсъства дълго време или е капитан на кораб – тогава няма как да се стигне до забременяване. Има и такива случай казват: „Аз си дойдох за 2 дни, обаче пак заминавам на път.”…, но овулацията за съжаление е един път в месеца и не винаги съвпада с тези два дни.

 

МТА: Какво изследване трябва да си направят мъжете при планирана бременност?

 

 

Д-р Лазаров: Първо се започва с основният преглед, ехография на тестисите и спермограма – добре е спермограмата да не бъде само една. Минимум 2 спермограми и то направени в сертифицирани лаборатории. Това са тези лаборатории, които са към центровете, които се занимават със стерилитет.

 

Четете още: Семенен анализ

 

Много други лаборатории правят спермограми, но не винаги данните съвпадат. При установено влошаване на спермограмата се прави хормонален анализ на мъжа – тестостерон FSH / LH и поведението след това е според това каква диагноза е установена, дали има азоозпермия и трябва да се направи биопсия, дали има варикоцеле и т.н.

 

Продължава на: Какви са причините за еректилната дисфункция?

 

За портал „Мама, татко и аз“: Таня Димитрова

 

Снимки: Audrey & Elvis, whatmeworry101, GreenFlames09 Foter