Napred.BG – Народната търсачка на България!

1
Добави коментар
Veska
Veska

Napred.BG – Народната търсачка на България!

dimitar+
25 февруари 2013

За пореден път българи се заеха да правят наша си търсачка, която да бъде пригодена за нуждите на хората в България.

Идеята на Калин Каракехайов бързо набира популярност и Napred.BG вече се използва от хиляди българи. С използването и като начална страница може да се избегне много излишно време за ровене в мрежата. Вместо десетки хиляди резултати, Napred.BG показва малко, но пък добри, и за разлика от повечето сайтове няма досадни реклами. Резултатите по важни търсения са подредени от жив човек, което има предимството да показва списък с полезни сайтове, вместо старото познато ровичкане с часове за нещо, което поради автоматичния, неразбиращ целта на търсенето алгоритъм на Google може да се окаже и доста безполезно. Доказателството за „народната любов“ към Napred.BG са посещенията, които са вече над 10,000 на ден, както и хилядите фенове във Facebook.

Истината е, че българите имат нужда от „народна“ търсачка, която да може да отговаря адекватно на нашенския си манталитет. Някои от най-българските търсения са (дословно): „защо дистанционното не работи отблизо“, „къде да намеря парите“ „как да гледам повече ефирни телевизии от димитровград“ и други подобни. Много търсени са също пожелания за рожден ден, за имен ден, online филми и телевизия, новини, проверка на тото фиш и разписание на БДЖ, а в последно време и мартеници. Най-голямото търсене в рамките на един ден е било търсенето на „късмети за баница“ на 1-ви януари 2013 г.

По данни от търсачката се оказва, че българите са силно заинтересувани как ще продължи, кога и как ще свърши силно актуалният към момента турски сериал. Napred.bg все още не може да обработва по човешки начин всички търсения, затова около половината се пренасочват към Google и други сайтове, като планът е зависимостта от Google да намалява. Страниците с ръчно подбрани качествени резултати, като например за търсене на „новини“ стават повече с всеки ден.

По думи на Калин „разликата в ресурсите с които разполагат Google и Napred.bg е толкова огромна, че дори и само 5% от българите да изберат българската търсачка, за нас ще е голям успех и ще значи, че сме предложили нещо много добро като идея. За момента получаваме хубави отзиви от много случайни непознати хора, които изпробват търсачката, и това ни радва най-много“.

Правда.бг препоръчва и: