Оферта за 3 Март – Мелник, Роженски Манастир, Рупите! Транспорт с

1
Добави коментар
europe1997
europe1997

kolektivni.bg казва:

Духът на празника „Полагане честния пояс на Пресвета Богородица“ е жив и днес в Мелник, където може да се посети един от най-старите български празник.

Мелник – град музей, град история, най-малкото градче в България… Влизаш в града и сякаш попадаш в миналото – живописни къщички с керемидени покриви, тесни улички, каменни пътища и каруци, теглени от тъжни коне, извозващи бъчви с вино. Времето тук е като спряло. Това е едно тихо и спокойно градче, но обслужването тук е на европейско ниво. Уютни хотели, кръчми с традиционна българска кухня, винарни изби, сувенирни магазини – това ни предлага днес Мелник.

Мелник е известен не само с чудесното си вино, сред забележителностите на града могат да се отбележат Пашовата къща (градскинационален музей), Кордопуловата къща (частен музей с винарска изба) , руинитена средновековни църкви и много други. В околността на Мелник се намира Роженският манастир, който е един от няколкото средновековни български манастира, които са сравнително добре запазени и до днес. И разбира се никой не оставя безразличен към невероятната природа на Пиринския край, мелнишките пясъчни пирамиди са уникално чудо, изваяно от природата.

Роженският манастир е един от най-интересните и важни религиозни и културни центрове на територията на България. Намира се на 6 километра източно от град Мелник. Своеобразното му географско положение определя както ролята му на посредник в многовековното културно взаимодействие на балканските народи, така и рядката екзотична красота на заобикалящата го природа. На югозапад от манастира е планината Славянка (Боздаг), по чийто хребет минава днес границата между България и Гърция. На североизток се открояват с причудливите си очертания знаменитите мелнишки пясъчни скали(плиоценски езерни образувания), които оформят предпланинското понижение къмдолината на река Струма. А зад тях в долината издига величествените си заснежени масиви Пирин планина.

Рупите е едно от онези места, чиято природа е в състояние да възхити, вдъхнови и омиротвори. Невероятната красота на тази местност, разположена в Югозападна България е способна да създаде у всеки чувство на хармония и спокойствие. Същевременно с това около Рупите цари и един ореол на мистика и енергиен заряд, навярно свързан с факта, че Ванга избира това място за свой дом.