Белгия става все по-негостоприемна към чужденците | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Белгия става все по-негостоприемна към чужденците
Пионер е Антверпен, където ограничиха достъпа на чужденци

26 Февруари 2013 10:25
0

принтирай

|

текст

Общинските власти в белгийския град Антверпен изпълниха намерението си и утвърдиха мерки, с които ограничават допълнително достъпа на чужденци, съобщиха местните медии. С последното решение цената за регистрация в общината на чужденец се повишава близо 15 пъти – от 17 на 250 евро. Регистрацията е задължителна процедура при престой над три месеца за граждани на ЕС и до няколко дни след пристигането на граждани от държави извън Общността.

Предложението е било подкрепено от управляващата местна коалиция, оглавявана от определяната като умерена националистическа партия Нов фламандски алианс, първата политическа сила в страната. От опозиционните сили за промяната са гласували единствено крайните националисти от Влаамс беланг (Фламандски интерес), за които социолозите отчитат постоянна загуба на доверие от избирателите.

Според общински съветници и юристи, мярката ще бъде обжалвана и вероятно ще бъде отхвърлена от съдебните власти, тъй като е в нарушение на закон от 1968 г., в който е записано, че таксите не могат да бъдат различни за белгийски и други граждани. По-рано този месец новоизбраните градски власти съобщиха, че ще прекратят финансирането на медикаментите на незаконно пребиваващи, носители на ХИВ. Градската управа възнамерява също да не предоставя спешна медицинска помощ на нерегистрираните по надлежния ред чужденци.

 

източник: БТА

Temadaily/ Калин Боянов

Тагове: Белгия негостоприемна към чужденците регистрационна такса Антверпен