Вътрематочна спирала. Плюсове и минуси

6
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 7773 пъти | добавена на 26.02.2013 г.

Вътрематочно устройство (спирала) – доказан метод за контрацепция в продължение на векове, но същевременно е и един от най-оспорваните. Така че преди да се даде предимство на този метод, е необходимо правилно да се проучи.

 

Въпреки че устройството се нарича „спирала“, в действителност това е Т-образно тяло, покрито с мед, злато или сребро. Последните два метала са за предпочитане, тъй като притежават антисептични свойства.

Спиралата се поставя от гинеколог в клиника. За да се намали дискомфорта, манипулацията се извършва 4 – 8 дни след менструалния цикъл, когато цервикалния канал все още не е затворен. Срока на годност на спиралата е не повече от 5 години. През цялото това време редовно (два пъти годишно) е задължителен преглед при гинеколог.

Въпреки високата ефективност на тази контрацепция, 4% от бременностите все още се срещат и обикновено извънматочна.

Струва ли си риска? Затова трябва да се претеглят плюсовете и минусите.

Аргументи: ЗА

Елементарно!

Вътрематочната спирала е много лесен метод за използване. Поставя се от гинеколог, и манипулацията не предизвиква никакви затруднения. Контрацептивният ефект започва веднага след поставянето. Когато една жена реши да забременее, трябва само да премахне спиралата и да предприеме действия.

 

Не се тревожете!

За разлика от други контрацептиви ВМС не позволява да се тревожите за възможнна бременност. Не е като да се страхувате ако пропуснете едно хапче или водите календар и разчитате на „опасните“ дни.

На първо място

 

ВМС не пречи при спортуване или на сексуалния живот. Ако една жена иска да запази в тайна наличието на спиралата, партньорът за нея няма да узнае.

Контрацепция за кърмещи

Както знаете, кърмене – ненадежден метод на контрацепция, но не трябва да се вземат орални контрацептиви по време на кърмене. За кърмещите майки нехормоналната ВМС е най-успешният вариант. Той не влияе на процеса на лактация и предпазва от непланирана бременност. Може да бъде поставена 6 седмици след раждането, при условие, че няма усложнения и противопоказания. След цезарово сечение трябва да изчака около шест месеца, за да се направи ултразвук на матката.

 

И предпазва и лекува

Има така наречените хормонални ВМС, тяхното действие се основава на циклично освобождаване на хормони. В допълнение към противозачатъчната им функция, те също проявяват лечебни свойства: при ендометриоза, мастит, някои възпалителни процеси, растежа на маточните фиброми. Поради хормоналните им свойства, тези спирали скъсяват критичните дни и правят кръвотечението по-малко обилно.

След премахване на ВМС трябва да изчакате  3-4 седмици, след това да посетите гинеколога и спиралата може да се постави отново.

Аргументи ПРОТИВ

Ще трябва да изчакаме След поставянето на ВМС за няколко дни жената може да изпита дискомфорт в долната част на корема, понякога се появява зацапване. В рамките на един месец след тази процедура не се препоръчва да посещавате плувен басейн, сауна, избягвайте физически натоварвания. От една страна, е необходимо, след постъпване на чуждо тяло, организма да реагира с адекватен имунен отговор. От друга страна – спиралата трябва да си осигури място в матката.

Едностранна защита

За съжаление, спиралата предпазва само от бременност, но не предпазва от полово предавани инфекции. В този смисъл, презервативите са много по-надеждни. В присъствието на ВМС, матката е постоянно открехната, и това я прави по-достъпни за инфекции. Освен това, след инфекция, възпалението протича по-тежко и по-вероятно с усложнения.

 

Бременност извън плана

 

Нито една контрацепция не дава абсолютна гаранция. Но при ВМС има най-висок риск от извънматочна бременност. Спиралата предотвратява проникването на сперматозоидите в яйцеклетката, но понякога оплождане настъпва. Въпреки че 96% от случаите, ембриона умира, защото няма начин да се закрепи към стената на матката, понякога се вгражда в маточната тръба и започва да расте там. В този случай ние говорим за извънматочна бременност, която ще трябва да бъде прекъсната.

 

Възможно е възпаление

 

След поставяне на ВМС може да се повреди стената на матката, което ще доведе до възпалителни процеси. Ако жената не е в състояние да вземе необходимите предпазни мерки през първите седмици след поставянето, спиралата може да падне. Като правило, тя е осезаема, но ако шийката на матката е дълга, жената не може да разбере, че контрацепцията е нарушена. И това също е една от причините за неочаквана бременност.

 

Противопоказания за поставяне на ВМС:

– Дисплазия на шийката на матката – Новобразувания в половите органи, – Ако вече сте имали извънматочна бременност, – Травми на шийката на матката по време на раждане – Заболявания на кръвта, – Ако жената не е раждала.

 

Етикети

спирала, вътрематочна спирала, контрацептиви, контрацептив, контрацепция, гинеколог, ,