Агресията, която превръща жените в злобни кучки

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Емили Базелон е американски журналист и автор на книги за семейните отношения. Ето какво разказва тя за агресията у жените и защо някои зрели дами се държат по-скоро като злобните кучки от съседния клас.

Оказва се, че жените проявяват агресия към други жени в цели 70% от случаите. При това най-често става въпрос не за физически, а за вербален тормоз, проявен индиректно чрез злобно клюкарене и груби обиди. Често дамите в зряла възраст се държат по-скоро като хулигански настроените момченца от началното училище.

Според Емили Базелон женската агресия се проявява най-често в работна обстановка и е породена от завист. В общия случай амбициозните и изпълнителни служителки се превръщат в „жертви” на своите шефки.

Друга благоприятна почва за проява на агресия от жена към жена е спорът за мъж. Най-често такава вражда възниква между бившата и настоящата приятелка.

Журналистката отбелязва, че с навлизането на интернет технологиите в ежедневието ни, драстично са се увеличили случаите на виртуално насилие. При това водещи онлайн агресори отново са жените. От профили в социалните мрежи много уж изискани дами сипят обида след обида по свои „съпернички”.

На въпроса дали да си агресивен е модерно, Емили Базелон отговаря утвърдително. В модерното общество хулиганите и кучките трупат симпатии. Като пример тя дава популярните хлапета в училище, голяма част от които са настроени зле към другите деца и често ги тормозят и обиждат. Според журналистката това поведение лесно може да бъде пренесено и в живота на вече порасналия човек.

Важно е да се отбележи обаче, че подобно поведение често е подсъзнателна защитна реакция към заобикалящия свят. Все пак, много по-изгодна е позицията на нападател, който чрез агресията си се предпазва от евентуалното изпадане в ролята на жертва.

Ако тази статия ви харесва, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!