Защо фитнесът е толкова важен за добър живот и добро здраве?

1
Добави коментар
NanoPatch
NanoPatch

VN:F [1.9.22_1171]

Rating: +3 (from 3 votes)

Понятието „фитнес” (годност) обхваща широк спектър от човешки възможности в различни ситуации. Физическите способности имат специално място в този процес и са предпоставка за здравословен начин на живот.

Повечето хора знаят какво е физическо занимание, но вие знаете ли защо е толкова важно?

Със сигурност не е, за да можете да изглеждате секси  като хората от рекламите за фитнес уреди. Също така не е и за да имате големи мускули, които да изпъват дрехите ви като на супер-герой.

Без активно движение и тренировки няма да се чувстваме добре, също няма и да изглеждаме много добре.  Всъщност има толкова много причини, заради които си струва да тренирате, затова нека разберем защо е готино да си във форма!

Физическото натоварване ви кара да се чувствате добре и ви поддържа в добро здраве

Да бъдете активни е отличен начин да се чувствате щастливи. Независимо дали сте стресирани от работа, скарани с някого или просто имате нужда да се разсеете, движението ще ви помогне да се отпуснете и да се почувствате по-добре. Освен това, когато дишате дълбоко, вкарвате повече въздух в дробовете си, а на вашия мозък му харесва допълнителния кислород. Когато сте активен и практикувате някакъв спорт е трудно да мислите точно какво ви е притеснявало преди това.

Фитнесът ще ви помогне да се чувствате доволни и от факта, че сте станали по-добри в нещо ново, а и ще изглеждате по-добре.

Кога трябва да тренирам?

Няма „правилно” време за упражнения. Изцяло индивидуално е. Трябва да „слушате“ тялото си. Някои хора не се чувстват силни сутрин, докато други могат да скочат от леглото и да пробягат 10 километра.

Не започвайте тренировка преди да са минали поне два часа от последното ви стабилно хранене. Ако тренирате след като сте преяли, със сигурност ще почувствате дискомфорт.

А мога ли да хапна преди тренировка?

Да, може да хапнете нещо като плод, нещо, което да съдържа много захар, включително безалкохолни напитки. Ще почувствате прилив на енергия, но после може да има и спад. Затова е добре да се консумират храни, богати на скорбяла като банани или черен хляб, които поддържат енергийното ви ниво високо по време на тренировка.

Трябва ли да загрея преди тренировка?

Без значение каква фитнес-програма ще изберете, разтягането (стречинг) е важно. Когато тренирате трябва да отделите необходимото време, за да загреете добре чрез разтягане на мускулите ви. Ако не разгреете добре, рискувате да претоварите мускулите или да се нараните по друг начин.  Разтягането подготвя вашето тяло  преди тренировка и го „отпуска” след това.

Започнете бавно, с внимателни движения като вървене и леко разтягане. Около 10 минути ще са достатъчни, за да подготвят вашите мускули за по-интензивни натоварвания. Процесът на разгряване изпраща кислород в мускулите, който помага за доставяне на повече енергия към тях.

Какво е аеробика или така нареченото кардио и наистина ли помага за доброто здраве?

Това е заниманието, което кара големите мускули на тялото да се движат в ритъм за продължителен период от време и е чудесен начин за подобряване здравето на сърцето и белите дробове. Примери:

бягане
вървене
каране на колело
плуване
танцуване

Добре е да се отделят поне два часа на седмица за аеробика.

Какво е значението на тренирането за сила?

Този вид упражнения, като вдигане на тежести например, представляват кратки, но големи физически натоварвания. Тренирането за сила изгаря калориите и заздравява мускулите. Други предимства са повишаване на плътността на костите, заздравяване на мускулните връзки и подобряване на баланса, стабилността и стойката.

Тоест, това ви позволява да извършвате ежедневни задачи без да се уморявате толкова много. Колкото повече мускулна маса имате, толкова по-лесно се изгарят калории, дори когато тялото е в покой.

Трябва ли да се разтягам?

Така нареченият “стречинг” помага  да се подобри гъвкавостта, баланса и стойката на тялото. За да се разтегнете правилно и безопасно, бавно протягайте мускулите, докато усетите съпротива. Съпротива е моментът, в който  усещате леко „дърпане“. Но не трябва да ви боли. Задържате така от 10 до 20 секунди, без да мърдате нагоре – надолу.

По време на разтягането дишайте дълбоко и често. Не задържайте дъха си. Уверете се, че сте разгрели добре преди разтягане. Най-доброто време за разтягане е след тренировка, когато вашите мускули са най-еластични.

Какво е значението на охлаждането?

Веднага след тренировка отделете време да се охладите. Главно, защото това намалява сърдечния ритъм и позволява на тялото ви да се възстанови. Помага и да намалите риска от мускулно нараняване, скованост или болка. Вървете или продължете вашето занимание на „ниски обороти“ за около 5 до 10 минути.

Какво трябва да пия по време на тренировка?

Важно е да приемате течности по време на упражнения, които продължават повече от 30 минути. Водата ще бъде достатъчна за по-обикновени фитнес упражнения без големи натоварвания.

Но за фитнес упражнения с по-големи натоварвания, продължаващи часове, ще ви е нужно нещо по-сериозно, като енергийна напитка например. Консумирайте напитки, съдържащи натрий.

Как да остана мотивиран?

Уверете се, че упражненията, които ще изпълнявате, са такива, каквито харесвате, а не каквито някой друг ви казва да правите. Тренирайте с приятели, за да се надъхвате един друг. Откривайте нови предизвикателства и си поставяйте малки и постижими цели.

Тренирането ще ви помогне да поддържате „здравословно“ тегло.

Когато се храните, вашето тяло също използва хранителните вещества като гориво. Изгаря ги, или изгаря калориите, за да ви даде енергия. Когато тренирате активно, вие ще стопите ненужните килограми, или ще ги превърнете от мазнини в чиста мускулна маса. Подобрете своето здраве като се храните правилно. Яжте плодове. Това доказано помага в грижата за здравето.

Тренирайте разнообразно!

Упражнявайте се заедно с домашния любимец. Животинчето има нужда да тренира толкова, колкото и вие. Проучванията показват, че до 35 % от домашните любимци са с наднормено тегло, така че помагате и на тях. Вървенето заедно ще бъде полезно за телата ви и ще ви помогне да се сближите повече.

Ако играете тенис, опитайте  да тренирате очите си за по-бърз фокус. Застанете по-близо до мрежата и тренирайте очите си да фокусират и да реагират по-бързо, когато противникът изпрати топката към вас. Допълнително предимство е, че тази практика ще намали времето ви за реакция.

Скачайте на въже. Това е отличен начин да си направите бърза тренировка, независимо къде се намирате. Всяка минута, прекарана в скачане на въже, изгаря много повече калории от други популярни методи. Ето защо 10-минутно скачане на въже ще бъде резултатно и ефективно средство за горене на повече калории.

Ако тренировките са нещо ново за вас, може би трябва да се възползвате от съветите на професионален треньор. Той ще ви помогне да стигнете до целите си и ще ви насочва по правилния път. Ако има специалист на когото да се доверите, направете го, ще ви бъде от полза.

В заключение – независимо какво, как и колко интензивно тренирате, добре е да намерите своя индивидуален метод, който да е съвместим с начина ви на живот и здравословното ви състояние. Забавлявайте се и бъдете щастливи.

Ако търсите професионален съвет, или се интересувате как го прави един професионалист, ние ви съветваме да разгледате уебсайта на Александър Георгиев – www.trenirai.bg

Ето какво казва Александър за своят проект:

“Този сайт е насочен към обикновените трениращи, хора с обикновени възможности, с обикновена генетика и не употребяващи химия, хора, които са по-голямата част от посетителите във фитнес салоните. Това е сайт за любителската страна на спорта, защото съм част от това. Тук ще намерите интересна информация и рационални методи за правенето на мускули, методи, доказани във времето. Ще споделя също така и моите виждания, относно тренирането с тежести, необходимостта от почивка, хранене и възстановяване. Днес фитнесът е силно развита индустрия, погълнат от нея човек много лесно се обърква и залита по неща, които не са от първостепенна важност. Така се губят години в лутане и в крайна сметка много хора се отказват преди да са постигнали каквито и да е било резултати.”

VN:F [1.9.22_1171]

Rating: 10.0/10 (2 votes cast)

Защо фитнесът е толкова важен за добър живот и добро здраве?, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Тази публикация ви харесва? Помогнете ни да я популяризираме, като я споделите.