Бизнес идеи от света на природата

14
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Когато американката Джанин Бинюс определя термина биомимикрия през 1997 г., за да опише как природата може да вдъхновява иновации, не очаква някой да откликне. Големи корпорации в страната й обаче проявяват интерес към идеята й. Сред тях са Procter & Gamble, Boeing, General Electric, Herman Miller, Nike и Levi Strauss. Техни представители й се обаждат, за да разберат как могат да използват природата за вдъхновение на нови продукти.

Защо се интересуват? „Всеки един проблем, пред който са изправени хората днес, е бил разрешен от природата“, смята Джай Карман – изпълнителен директор на фирма за изследвания в областта на биомимикрията. Той припомня, че в продължение на милиони години в естествената среда са били правени проби и грешки „с открит ресурс и бюджет за развитие“.

В случай, че сте заинтригувани от темата за търсенето на бизнес вдъхновение в природата, списание Entrepreneur разказва за три области, към които можете да отправите поглед. Те са следните:

    1. Елементи като водата и вятъра. Дизайнът, вдъхновен от природата е ефективен, защото си поставя за цел да използва минимално количество енергия. С това се съгласява и предприемача Филип О’Конър, съосновател на калифорнийската компания PAX Pure. Неговата фирма разработва технология за пречистване на водата, която наподобява условията на местата с висока надморска височина. Това позволява на водата да ври при ниски температури, намалява енергийната употреба и не изисква скъпи метални материали, използвани в традиционните подходи на пречистване. „Ако се вгледате в начина, по който природата прави всичко, ще видите, че то се върши с най-малкия възможен разход на енергия“, отбелязва О’Конър. И подчертава, че сме обградени от множество примери, които демонстрират гения на природата.

    2. Начинът, по който функционира дивият живот. Растенията и животните са еволюирали през вековете до най-устойчивата си форма. Ето защо има смисъл предприемачите да погледнат към структурата на дивия живот за вдъхновение по отношение на разработването на продуктите си.

През 2007 г. например Марк Спийкър и трима негови бизнес партньори по това време се свързват с Антъни Бренан – биомедицински инженер към Университета на Флорида, за да разберат дали могат да му помогнат да впише на пазара свой материал, който наподобява модела на отблъскващата бактерии кожа на акулите. Тази година основават Sharklet Technologies в град Аурора, Колорадо. Фирмата им предлага технология, дело на Бренан, с която може да се възпре развитието на бактерии по повърхността на военноморските кораби. Идеята е била представена и на инвеститори. Те са я харесали за употреба в болници и други медицински помещения, в които трябва да се поддържат санитарни условия. Идеята е, че предприемачите могат да се свързват с научни изследователи, за да създават технологични продукти, които променят офис средата.

    3. Човешкото тяло като отпечатък върху околната среда. Така наречената биомимикрия е начин да се разработват технологии, които симулират случващото се в човешкото тяло. С помощта на разбирането за функциите на най-еволюиралия организъм в природата – този на човека – технологиите са правени по-точни и пригодени към човешките нужди. Обръщайки поглед към природата изследователи например се питат защо малко дете може да разпознае гласа на майка си в шумна стая, а една софтуерна програма да не може?Така през 2007 г. възниква фирмата Audience в Маунтин вю, Калифорния. Тя предлага система за разпознаване на гласове, основана на начина, по който работи човешкото ухо.

Предприемачите винаги могат да обърнат поглед към съвършенството на природата и да вземат необходимите поуки. А когато съзрат каквото им е необходимо идва време за следващата важна крачка – създаването на добър маркетинг, който да вкара идеята на пазара.