Тренировка на лостове

1
Добави коментар
tsokala
tsokala

Тренировка на лостове

26/02/2013г.

Тренировка на лостове

Като начало ще е важно да се отбележи, че преди каквито и да било натоварвания трябва да загреете хубаво, особено ставите. Така ще избегнете или намалите риска от травми. Следващото, което трябва да знаете за упражненията на лост е правилното им изпълнение. Затова ще се спрем на това как се изпълняват правилно упражненията и ще разгледаме някои от тях.

Няма съмнение, че набирането на лост е едно чудесно упражнение, което натоварва гърба и развива мускулната маса.

Важно е, когато правите набирания на лост, когато отпускате тялото си надолу да го правите контролирано и плавно, както и да разгъвате ръцете напълно. Грешно е да се отпуснете до 90 градуса и пак да се наберете. Добре е мускулите да се разгъват и съкращават изцяло.

Видове набирания:

Широк хват на ръцете, т.е разстоянието между ръцете е по-голямо от ширината на раменете – по този начин се натоварва вътрешната част на гърба;

Когато дланите са обърнати към лицето се натоварва не само гърбът, но и предмишницата.

Тесен хват, т.е ръцете са близо разположени една до друга и дланите са обърнати към лицето – товари бицепса и външната част на гърба.

Има няколко разновидности на набирането на лост: с подхват, надхват или със захват, който е успореден, може да го изпълнявате пред гърди или зад врат.

Освен за гърба на лоста може да се изпълняват и упражнения, които натоварват коремните мускули. Хващате се за лоста и от висяща позиция повдигате крака, докато станат успоредни на земята, след това бавно връщате в изходна позиция и повтаряте според нивото си на напредналост. Това акцентира върху долната част на коремната мускулатура.

Друго упражнение, което натоварва корема и по-точно горната му част е следното: поставяте краката си на лоста, а тялото и главата ви висят надолу. От тази позиция повдигате тялото си, докато тялото ви стане успоредно на пода.

Най-добрата височина на лоста е тази, която не ви позволява да го достигнете без да подскочите. Ако не разполагате с толкова висок просто сгънете краката в коленете и ги кръстосайте в глезените, така няма да докосвате пода.