Иран има план „Б“ за ядрена бомба | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Иран има план „Б“ за ядрена бомба
Не във Фодроу, а в Арак дейностите на иранците са в най-напреднала фаза

27 Февруари 2013 12:15
0

принтирай

|

текст

Британският Daily Telegraph публикува детайли за дейността на строго охраняваните ирански ядрени централи, които притесняват международните наблюдатели в продължение на години. Кадри, заснети по-рано този месец, показват, че Иран е задействал завода за производство на тежка вода „Арак“. Според експерти това е необходимо на страната за работата на ядрен реактор, произвеждащ плутоний, който впоследствие може да се използва за създаването на бомба. Снимките, публикувани от Daily Telegraph, свидетелстват за активност в иранския завод, като на тях също се вижда пушек, който е доказателство, че протича производство на тежка вода, пише изданието.

Инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не получават разрешение да посещават съоръжението от август 2011 г. насам и Иран отхвърля многобройните молби за предоставяне на информация за обекта, който се намира на 150 мили от столицата Техеран. Западните правителства и МААЕ от известно време разполагат с информацията за дейностите в „Арак“, но публикуваните от британското издание снимки са първото доказателство в публичното пространство.

 

 

Подробностите около плутониевата програма на Иран излязоха точно когато водещите световни държави подновиха разговорите с Техеран относно страховете си, че страната развива военна ядрена програма. Новите снимки показват също така и детайли от компекса „Фордоу“, който е скрит на стотици метри под земята в планина в близост до свещения град Ком. При разговорите в Казахстан вчера световните лидери предложиха да облекчат санкциите към Иран в замяна на отстъпки относно „Фордоу“, който е силно защитен от въздушни атаки. Иран настоява, че неговите ядрени мощности са изградени с изцяло мирни цели, но Заладът се страхува, че Иран съвсем скоро ще се сдобие с ядрено оръжие, или поне с възможността за създаване на такова, допълва Daily Telegraph.

 

 

източник: Daily Telegraph

Temadaily/ Калин Боянов

Тагове: Иран ядрена бомба Арак плутоний