Отглеждането на марихуана си е майсторлък | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Може и да се нарича „трева“, но марихуаната е пословично трудна за отглеждане. Сега, след като лекият наркотик бе узаконен във Вашингтон и Колорадо, градинарите са изправени пред дилема. Одобрените от държавата инструктори по градинарство помагат на хората да отглеждат домати и тиквички, но и от двата щата са им наредили да не показват на хората най-добрия начин за отглеждане на „трева“.

„Не можем да помагаме за това“, каза Браян Кларк, говорител на Вашингтонския щатски университет, който ръководи щатската програма за обучение по градинарство и земеделие. „Това ще е нарушение на федералния закон, а ние сме организация, финансирана от държавата“. Това е най-новата главоблъсканица в двата щата, които миналата година пренебрегнаха федералния закон за наркотиците и премахнаха наказателните мерки за лица на над 21 г. с малки количества марихуана.

Положението е подобно в над десетина други американски щати, които позволяват на хората да отглеждат канабис с медицинско разрешение. Така желаещите да отглеждат марихуана трябва да потърсят помощ в частния сектор за отглеждането на „темпераментното“ растение. Проблемът се появи, защото хората започнаха да искат помощ от опитни градинари за отглеждането на канабис, каза Кларк. Майсторите градинари са доброволци, работещи към програми на щатските университети, които споделят градинарските си познания с хората от своите общности.

Същата е ситуацията и в Колорадо, където щатският университет неотдавна добави специална политика за марихуаната към отдела за допълнителни програми. Отделът предупреди, че всеки служител, който съдейства за отглеждането на канабис, действа извън параметрите на неговата/нейната работа и „поема лична отговорност за подобно действие.“

 

 

 

Курс по отглеждане на марихуана. Тренира се с доматени растения. Снимка: Associated Press

 

Във Вашингтон домашното отглеждане е забранено, но отглеждането на „трева“ за търговски цели ще бъде законно щом щатската администрация въведе правила и регулаторни мерки. В Колорадо е позволено на пълнолетни да отглеждат до шест растения марихуана в домовете си, стига да са в заключено помещение и да не са показ.

Най-малко двама жители на Колорадо започнаха бизнес, предлагайки градинарски курсове, които привличат желаещи да станат професионални градинари – сегашни потребители на марихуана, желаещи да спестят пари, като сами отглеждат „тревата“ и неколцина по-възрастни, които не са отглеждали канабис от десетилетия и се притесняват да си купят.

„Досега сами се оправяхме с отглеждането, но искам да се науча как да го правя по-добре“, каза Джинджър Гриндър, която взима марихуана по медицински причини и пристига в Денвър за курса „Марихуана 101“, за който е узнала в интернет. Гриндър е майка-домакиня, която страда от лупус и фибромиалгия (ревматично заболяване, което включва мускулни, ставни болки и хронична умора). Тя се присъедини към 20 други желаещи по-рано този месец за еднодневен бърз курс по отглеждане на капризното растение марихуана.

 

 

 

 

Тед Смит. Снимка: Associated Press

Курсистите, които наеха зала в държавен университет за часовете, се упражняваха върху доматени растения, тъй като канабисът е забранен на територията на кампуса. Групата си водеше бележки на лекцията за видовете тор и системите за хидропонно отглеждане. Всички си откъснаха от доматено растение, за да се упражняват върху „клонирането“, честа практика сред новоизлюпените градинари на канабис, които искат да започнат отглеждане на „тревата“ от растението „майка“. Тед Смит, дългогодишен инструктор в магазин за парниково градинарство, водеше курса и предупреди учениците си, че задачата им няма да е лесна. Марихуаната е склонна към милдю (болест по лозата) и плесен, капризна е на температура и нива на pH, и има непоносимост към чешмяна вода.

Освен това прецизният график е задължителен, предупреди Смит. Трябва да има режим на светлина и мрак и поливането да е по едно и също време всеки ден. За разлика от редица домашни растения, добави Смит, марихуаната, оставена без надзор за дълъг уикенд, може да повехне и да умре.

„Точно както е с военните – те трябва да знаят кога ще получат дажбите от храна и вода“, каза Смит за растенията. Курсът е по идея на Мат Джоунс, 24-годишен уеб програмист, който искал да навлезе в бизнеса с марихуана, без да се налага да я отглежда или да я продава. Като тийнейджър Джоунс направил опит да отглежда канабис в празни кутии от боя. Той използвал чешмяна вода и прекалил с поливането, поради което марихуаната му изгнила и умряла.

„Беше истинска катастрофа“, спомня си той. Джоунс организира курса и онлайн опцията „THC University“ за градинари, които предпочитат онлайн обучението, но собствените му градинарски умения не са особено добри. Джоунс каза, че ще си купува марихуана от професионални градинари.

 

източник: Associated Press

Тагове: марихуана ферми отглеждане трева общности канабис