Какво ново при Атопичния дерматит?

18
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Автор: доц. Мери Ганчева

 

Атопичният дерматит (АД) е хронично, пруригинозно кожно заболяване, което има  хронично-рецидивиращо протичане и формира част от т. нар. атопичен синдром. Това е една от най–често срещаните дерматози, която продължава цял живот при повече от 20% от болните, но при 70 – 80% е с тенденция към подобряване през пубертета или има спонтанно оздравявяне. Честотата на заболяването в световен мащаб достига до 18-20 %  при децата и до 5% при възрастните. Тя все повече нараства, особено в държавите с висок стандарт. По-разпространена е сред европеидната и монголоидната раса, но се среща и при негроидната раса.

 

АД се характеризира със суха кожа, сърбеж и обриви. Освен кожната симптоматика болните могат да имат оплаквания от алергични ринити, астма, хранителни алергии или алергични конюнктивити.

 

В патогенезата на AД се намесват генетични фактори, имунологични и фармакологични разстройства, както и особености на организма. Основна роля играе променената епидермалната кожна бариера, при която  липсва или е намален синтеза на специфичен белтък, т. нар. филагрин. Налице е първичен Т-клетъчен имунодефицит, който повишава концентрацията на серумното ниво на IgE, което медиира алергични реакции. Въпросът е защо атопията – прототип на имунен отговор от бърз тип, е хронична дерматоза.

 

Четете още: Атопичен дерматит (екзема)

 

Атопичният дерматит има три форми според възрастта и локализацията на кожните лезии: при бебета, при деца и при възрастни.

 

 

• Бебешки стадий

 

Бебешкият стадий на заболяването започва в кърмаческа възраст през третия до шестия месец и се характеризира с развитие на червени, сухи и десквамирани участъци по кожата на лицето с предилекция бузи и брадичка. При екзацербация се развиват ексудативни лезии по цялата кожа.

 

• Детска фаза

 

Детската фаза на AД започва  между три и десет годишна възраст и може да бъде пряко продължение на кърмаческата. При нея са характерни обривите във флексорните повърхности на крайниците с последваща депигментация и поява на първи белези на лихенификация. Децата имат силен сърбеж, ксероза и екскориации по тялото, неспокойни са и могат да развият т.нар. атопична характеропатия.

 

• При възрастни

 

Третият стадий се развива след пубертета и у възрастни. Кожата на тези болни е суха, има тенденция за ограничаване на обривите или формиране на единични лихенифицирани плаки. Според публикации на водещи европейски автори, персистиране на клиничните манифестации на АД след пубертета се наблюдава при 62% от случаите на тежък и при 40% от случаите на диагностициран умерено тежък АД в детска възраст. През последните години бе лансирана идеята за обособяване на отделна форма на заболяването, а именно “АД с късно начало”.

 

Четете още: Алергиите – съвременен бич за всеки трети

 

Съществуват редица прояви на АД, които със специфичната си локализация по устни, капилициум, клепачи, ушна мида,  тилна част на врата, пръсти, ареоли, вулва и по-особеното си протичане, често не се диагностицират правилно, a всъщност са прояви на заболяването АД.

В допълнение атопичния дерматит може да протече с редица усложнения, като еритродермия със засягане на обширни участъци от кожата, инфектиране с ваксинални или херпетични вируси, вторични стафилококови инфекции.

 

За определяне на тежестта на заболяването най-често използвания клиничен метод е т. нар. SCORAD (от SCORing Atopic Dermatitis). Той се изчислява по формулата  SCORAD = A/5 + 7.B/2 + C, където А е разпространението на кожните лезии, B – тяхната тежест, а C – субективната симптоматика. AД със SCORAD > 40 се счита за тежка форма на болестта, а АД със SCORAD < 20 – за лека.

 

Лечението на АД зависи от възрастта на пациента и типа  кожни прояви. Комплекса от мероприятия включва: хигиенни грижи, режим, диета и битови навици. Трябва да бъдат елиминирани т. нар. тригер-фактори: аероалергени, хранителни алергени, иританти и стрес.

 

Продължава на: Лечение на Атопичния дерматит

 

Статията е любезно предоставена от:

Снимки: imagerymajestic, Clare Bloomfield, marin FreeDigitalPhotos.net