Анализ на картовия бизнес

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Мариана Великова-Чаушева, директор „Карти“ в УниКредит Булбанк

Пазарът на банкови карти в България отбелязва отчетлив ръст. За това говори, както нарастването в броя направени транзакции, така и реализирания обем с карти на ПОС терминали. Броят на покупките на ПОС терминали за 2012 г. при кредитните карти вече надвишава с приблизително 20% този от 2011 г., а обема – с около 10%. При дебитните карти тези нива са съответно 28% и 9%.

Традиционно ръстът, който отчита УниКредит Булбанк при картовите разплащания, е над средните нива на растеж на пазара. Доказателство за това е активността на картите, извършили плащания на ПОС терминалите на УниКредит Булбанк през 2012 г. В сравнение с 2011 г. се отчита ръст от съответно 39% при броя транзакции и 40% при обема.

Все още информацията за последното тримесечие на годината е непълна, но по време на празниците обемът на картовите плащания по правило се покачва. Очаква се през месец декември картодържателите да похарчат с 60% повече в сравнение със средномесечната сума за покупки на ПОС терминали за 2012 г. Всъщност това е вторият пик, който се наблюдава в рамките на една календарна година, след този реализиран през отпускарския сезон – месеците юли и август.

Последната година отчетливо показва, че банковите карти все повече се използват за плащане на ПОС, отколкото за теглене на кеш от банкомат. Средната стойност на една транзакция при теглене от банкомат през тази година не се е променил, а малкото нарастване на броя тегления от банкомат се дължи единствено на ръста на броя карти. За все по-честата употреба на картите като разплащателно средство за ежедневни покупки говори и намаляването на средната стойност на направените от българските потребители покупки за последните няколко години. Средно похарчената сума на ПОС терминал с една карта през декември 2011 г. е 74 лв., докато година по-рано е била 77 лв. През декември 2012 г. очакваме средната стойност да е още по-ниска.

Електронната търговия е най-бързо растящата услуга в картовия бизнес през 2012 г. Броят на транзакциите, извършени в Интернет за първите 9 месеца от 2012 г. вече са с 16% повече от тези, направени през цялата 2011 г. В същото време обемите са с 4 млн. повече спрямо цялата предходната година. Значително нарастване се отчита при дебитните карти, особено тези за бизнес клиенти. Транзакциите при бизнес дебитните карти се повишават средно с 45%, а обемите с над 30%. Транзакциите при дебитните карти за физически лица са с 20% повече, а при кредитните – с 10%.

В тази връзка за една година се отчита ръст от 15% на желаещите да използват услугата 3d Secure. Тази услуга дава допълнителен персонален код за защита при покупки в Интернет. Той дава на картодържателите на банкови карти с логото на Visa и MasterCard по-голям контрол при използването на картите им в Интернет, намалява възможностите за неоторизирано използване и увеличава сигурността на потребителите при онлайн пазаруване. УниКредит Булбанк предлага безплатно услугата на своите картодържатели.

Общият анализ на картовите разплащания на пазара показва, че картодържателите най-често плащат на ПОС терминали в супермаркети, молове, бензиностанции, магазини за дрехи и обувки, магазини за електроника и хотели, като тази тенденция се запазва през годините.

Подробния текст на анализа четете тук.

Допълнителна информация за медии:

УниКредит Булбанк, Връзки с обществеността и комуникации

Виктория Блажева, тел: 02/9264 993, [email protected]

Екатерина Анчева, тел: 02/9264 963, [email protected]

Магдалена Иванова: тел: 02/9232 528, [email protected]