Конференция по случай 70 години от спасяването на българските евреи

1
Добави коментар
hristiqnin
hristiqnin

През месец Март, 2013г. се навършват 70 години от тези събития и по този повод се готви еднодневна международна конференция.

На конференцията ще бъдат разгледани началата (корените) на антисемитизма в исторически, богословски, политически и философски аспект. Ще се изнесат лекции от световно известни учени в областта на историята, богословието, политологията, публичната администрация и религията. Някои исторически материали от спасяването на Българските евреи в различни градове и села на страната ще се представят в публична изложба от постери.

“Ние вярваме, че с отбелязването на тези събития от съвременната ни история ще съхраним националното си достойнство, ще дадем подходяща основа за разбиране на тези сложни исторически събития и добър пример за следващото поколение граждани на Република България.„ заявяват организаторите.

Някои от поканените гости на съботието са Негово превъзходителство Шаул Камиса Раз, посланик на Израел, кметът Иван Тотев, Пловдивският митрополит Николай, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов, зам.-кметът по дейност „Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики“ Стефан Стоянов, представители на общността на евреите в Пловдив, интелектуалци и общественици, преподаватели и студенти.

“Спасението на българските евреи през Втората световна война е събитие, което от десетилетия привлича вниманието на обществото, а през последните няколко години стана повод за интензивен обществен дебат. Верен на традициите си, Философско-историческият факултет е съпричастен с отбелязването на събития от такава историческа значимост, които допринасят за съхраняване на националното достойнство на българите,„, каза доц. Шнитер..

Видео: 70 години от спасяването на българските евреи