Литиево-йонна батерия се зарежда за 10 минути

1
Добави коментар
yApple

Учени от Университета на Южна Калифорния обещават да отстранят два от основните недостатъка на литиево-йонните батерии, които се използват масово в съвременните мобилни устройства, както и в електромобилите. Известно е, че този тип батерии се зареждат бавно и освен това деградират след всяко презареждане.

Използвайки порести, гъвкави силициеви нанотръби вместо традиционни аноди от графит, учените са успели да удължат живота на батерията до 2000 цикъла, в сравнение с 500-1000 за обикновените литиево-йонни батерии. Времето за зареждане е сведено до 10 минути.

Днешните батерии използват тънки пластини от силиций и графит, които се разрушават с времето, в резултат на което намалява капацитетът на батерията. Силициевите нанотръби, използвани в новия тип батерия, имат пореста структура, която им позволява да се свиват и разширяват при зареждане и разреждане, без да се разрушават.

Същевременно е увеличена и площта на повърхността, в резултат на което батерията се зарежда по-бързо. В момента изследователите работят по подобряване на технологията – процес, който може да отнеме няколко години.