Петя Янчулова влиза в Залата на Славата

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Българската волейболистка Петя Янчулова ще получи голямо признание като влезе в Залата на Славата на Конференцията на Западното крайбрежие. Янчулова попадна в петия клас на Залата на Славата и ще бъде въведена в нея на церемония в Лас Вегас на 9 март.

Конференцията на Западното крайбрежие е една от конференциите на американската федерация за колежански спорт и включва 9 висши училища сред Калифорния, Орегон, Юта и Вашингтон.

9 известни спортисти, по един от всеки университет, ще бъде почетен по време на баскетболните финали при мъжете и жените, научи Гонг.

Янчулова направи име в САЩ като част от волейболния университет на университета в Сан Диего, където игра между 1995 и 1999 година. През това време българката завоюва куп отличия като на два пъти попадна в идеалната селекция на САЩ, два пъти в областния първи отбор и два пъти бе Играч на Годината на Конференцията на Западното крайбрежие като всичко това бе постигнато в последните й две години.

На два пъти отборът на Янчулова спечели турнира на конференцията, а и в четирите години стигаше до участие в националния турнир, преминавайки до втория кръг три пъти. Тя бе обявена за най-добър защитник в конференцията за 1999 и за новобранец на годината за 1996. Два пъти българката бе избирана за най-полезен играч на своя отбор.

На професионално ниво Янчулова направи име в плажния волейбол в тандем със своята сестра Цветелина Янчулова. Двете бяха редовни участнички в Световната купа като взеха участие и в Олимпиадите в Сидни 2000 и Атина 2004.