Почистване на градинска и паркова мебел

1
Добави коментар
wweb
wweb

Алтернативите за почистване на паркова и градинска мебел, зависят най-вече от материала, от които са направени съоръженията. Ако се замислите, съществува богато разнообразие от градинско и парково обзавеждане – пейки, скамейки, маси, кошчета за отпадъци, кашпи за цветя и дори съоръжения за деца. Разбира се, тяхното почистване се различава от методите, които използвате за почистване на домашните си мебели.

Пластмасови повърхности

Пластмасата е широко използвана в производството на паркова мебел, защото е достатъчно трайна и издръжлива на набезите на околната среда. В грапавите пластмасови повърхности често се напластява мръсотията и съответно, изискват по-чести грижи. Гладките повърхности са на противоположния полюс – те се замърсяват по-трудно.

Когато почиствате пластмасови повърхности, най-доброто решение е препарат за съдове. Той е достатъчно силен да премахне петната и да почисти замърсените участъци, като в същото време е безопасен за повърхностите. Нанесете от препарата и изтъркайте съоръжението, след което измийте обилно с вода. Добре идея е да подсушите почистеното място, защото в противен случай, може бързо да полепне нов слой прах по влажната повърхност.

Метал – алуминий и желязо

Алуминият е един от най-често срещаните метали, използвани за направата на градинска и паркова мебел. Ще го откриете сред пейки, кошчета за отпадъци, протектори за дърво и т.н. Ако почиствате небоядисан алуминий, може да използвате оцет. Той е безопасен и запазва блясъка на металните повърхности. Ако съоръженията са боядисани се налага да прибегнете до препарати за почистване нa боядисани повърхности. Подсушете местата за да предотвратите появата на плесен.

Освен алуминия, другият широко разпространен метал сред градинското обзавеждане и парковата мебел е желязото. Най-доброто лекарство против ръжда е пясъка. Изтъркайте ръждивите повърхности с пясък и почистете с четка.

Дървесина

Най-доброто средство за почистване на дърво си остават препаратите. Избягвайте избелващите субстанции. За да запазите блясъка на дървото, може да използвате олио или зехтин, но в съвсем малки количества. Растителната мазнина запазва дървесината по време на дъждовни и снеговити дни.

Ако по пейките и градинската мебел се появят следи от плесен, можете да я премахнете с помощта на оцет.