Красотата на Грузия

3
Добави коментар
yApple

За съжаление, Грузия съвсем не присъства в списъка с популярни туристически дестинации – както за нас, българите, така и за другите пътешественици по света. Въпреки, че ни е само на едно Черно море разстояние.

Причините за все още недоразвития туризъм в бившата територия на СССР са комплексни. И се надяваме скоро да бъдат превъзмогнати, тъй като определено има какво да се види. Грузия се намира между Русия, Армения, Турция, Кавказ и Черноморието. Тя съчетава в себе си както природните, така и културните особености на всичките си съседи. И в същото време притежава уникален, невиждан никъде другаде чар.

На български името „Грузия“ не звучи особено красиво, но истината е, че малката държава може да спира дъха с красотата си. Поговорихме си с ентусиасти, имали щастието да я обиколят, и те ни помогнаха да изберем трите най-важи елемента, които задължително трябва да опитате в случай на пътешествие из Грузия.

Столицата Тбилиси  

Започваме от нея, разбира се. Колоритният град е основан още през V век и се намира на река Кура. Климатът там е приятно субтропичен. Но не за него ще си говорим тук. Искаме да изредим накратко основните забележителности, които задължително трябва да посетите, ако гостувате в Тбилиси. Най-общо казано, това са: катедралният храм „Света Троица“ (Цминда Самеба); сградата на Върховния съд на Грузия; операта и балетния театър в Тбилиси; Паметника на свободата.

 

На горната снимка пък виждате известната църква „Метеки“ в Стария квартал на грузинската столица. Тази част от града е била населена първа и все още притежава средновековния си чар.

Чудеса от камък 

uplistsikhe Уплистике и Вардзия са два изключително интересни града, изградени изцяло от пещери. Подобни на тях селища могат да се видят на много малко места по света. Възрастта им е хилядолетна, но все още се крепят, за да свидетелстват за отдавна отминали епохи в човечеството. Повече техни снимки, както и фотографии на останалите забележителности, за които ви разказваме, можете да видите в богатата ни галерия.

Уникалната природа на Грузия 

За нея също е по-добре да пестим възхитените си думи. Вместо това ще ви оставим да се насладите на някои спиращи дъха гледки – както тук, така и в галерията ни. Единственото, което имаме да добавим в този кратък туристически преглед, е съветът да обиколите различните региони на страната, ако някога попаднете в нея. Всеки от тях може да се похвали със специфични особености и своя уникална красота.

Ако тази статия ви харесва и искате да продължим да пътешестваме заедно по света, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!