Мащерката помага при кожни възпаления и екземи

4
Добави коментар
Galana
Galana

Мащерката помага при кожни възпаления и екземи

Polina+
28 февруари 2013

Поради своето антисептично действие мащерката помага срещу всякакви възпаления по кожата. Освен това тя отваря порите и регулира дейността на мастните жлези. Също така има дезинфекционно и дезодориращо действие. Билкова вана с мащерка действа успо­кояващо на нервната система и лекува заболявания на диха­телните пъти­ща.

За мазна кожа се препоръчват компреси с мащерка, като 1 супена лъ­жица изсушени листа и цвят се заливат с 400 мл. вряща вода и се оставят да киснат 10-15 минути.

Запарка от мащерка помага при изпотяване на дланите или краката. Една шепа от билката се запарва с 500 мл. вряща вода. Оставя се да престои една нощ, след което се прецежда и се добавя стипца на вър­ха на ножа. Ръцете или краката се топят многократно в от­варата и се оставят да изсъх­нат.

С мащерка може да се направи и крем за лице, който лекува екземи, гнойни пъпки и сърбежи. Необходими са ви: 1 чае­на лъжичка ма­щерка, 1 чаена чаша вода, 50 гр. безсолна свинска мас и 10 грама прясно масло. Запарете мащерката във водата, покрийте я и оставете да кисне 30 ми­нути, след това прецедете. Смесете маста и маслото и ги разтопете на водна баня, като бъркате постоянно. Към тях долейте затоплената отва­ра от мащерката. Вечер, след почистване на лицето мажете проблемните места. Съхранявайте сместа добре затворена в пор­целанов съд на хладно.

ВАЖНО: Ако публикацията Мащерката помага при кожни възпаления и екземи ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

loading…

Билка.инфо препоръчва и: