Лечение на Атопичния дерматит

16
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Автор: доц. Мери Ганчева

 

Продължава от: Какво ново при Атопичния дерматит?

 

Атопичният дерматит (АД) е хронично, пруригинозно кожно заболяване, което има  хронично-рецидивиращо протичане и формира част от т. нар. атопичен синдром. Това е една от най–често срещаните дерматози, която продължава цял живот при повече от 20% от болните, но при 70 – 80% е с тенденция към подобряване през пубертета или има спонтанно оздравявяне.

 

Лечението на АД зависи от възрастта на пациента и типа  кожни прояви. Комплекса от мероприятия включва: хигиенни грижи, режим, диета и битови навици. Трябва да бъдат елиминирани т. нар. тригер-фактори: аероалергени, хранителни алергени, иританти и стрес.

 

• Локално лечение

 

Локалното лечение включва компреси в острата фаза, индиферентни линименти и емулсии с противовъзпалително действие, антихистамини, кортикостероиди. Средство на избор в терапията на АД са локалните кортикостероиди, които обаче трябва да бъдат съобразени с оглед потентността на препарата, продължителността на прилагане и множеството нежелани ефекти, до които те могат да доведат.

 

Уместно е лечението с комбинирани локални препарати на кортизон с антибиотик дори при болни без клинична изява на инфекция на лезиите. Това се определя от факта, че кожата на болните с АД е с повишена колонизация на Staphylococcus aureus. Пациенти с АД чиито лезии засягат областта на главата, шията и горната половина на гръдния кош често са с позитивен patch-тест за Malassezia sympodialis, което налага включването и на локални антимикотици.

 

Четете още: Кожни реакции към козметични продукти

 

Имуносупресивни макролиди – инхибитори на калциневрина са ефективни при локалното лечение на АД, но не и при инфектирани лезии. Те оказват своето въздействие чрез блокиране на фосфатазната активност на ензима калциневрин, като по този начин възпрепятстватт дефосфорилацията и транслокацията на нуклеарен фактор за активиране на Т- лимфоцитите, който от своя страна определя транскрипцията на гените за лимфокини участващи в алергичното възпаление.

 

 

• Системна терапия

 

Системната терапия включва: антихистамини, антибиотици, кортикостероиди и циклоспорин А за остро протичащия АД. Включването на антихистамини е необходимо с оглед овладяване на интензивния сърбеж, като седиращите трябва да се избягват при деца. Средство на избор от страна на системните антибиотици при доказана и  клинично проявена суперпонирана инфекция са бета лактамите. Вътрешното кортикостероидно лечение повлиява изключително добре АД, но трябва да се избягва колкото е възможно повече.

 

С недоказана ефективност са изпробваните системни медикаменти Azathioprine, Mycophenolate mofetil, Metothrexate, IFN-gamma, интравенозен γ- глобулин, biologicals. Десенсибилизацията, провеждаща се със стандартизирано-дозирани имуногенни препарати е с противоречиви резултати.

 

• Фототерапия

 

Фототерапията е друг  метод на лечение на АД.  Използват се широкоспектърна UVA и UVB, тесноспектърна  UVB, UVA1 и PUVA, като bath-PUVA е по-подходящият метод с оглед избягване на компликациите на системната PUVA.

 

• Алтернативна  терапия

 

Алтернативната  терапия, която напоследък придобива популярност, включва есенциални мастни киселини, които се съдържат в маслото от иглика и рибеното масло, китайски билки, локален гамаглобулин, антиоксиданти, витамини, пробиотици. Съвременни проучвания доказаха, че въвеждането на добавка, съдържаща пробиотика 16109 Lactobacillus fermentum при деца със средна и тежка форма на АД води до значително подобряване на болестния процес.

 

Четете още: Атопичен дерматит (екзема)

 

Приоритет на българската школа е високопланинското климатолечение с надморска височина над 1500 м, където болните подобряват своето състояние и достигат до дълги ремисии.

 

Постоянното използване на емолиенти е абсолютно задължително във всеки един от етапите на АД както за профилактика на рецидиви, така и за фазите на ремисия. Те образуват водонепроницаем филм върху кожната повърхност, предотвратяват загубата на вода през кожата, като позволяват задържането и в стратум корнеум. Важно е да се подчертае обаче, че  директното им прилагане върху силно възпалена кожа може да влоши кожния статус.

 

С новата си комплексна формула Topialyze емолиентен крем активно реагира върху всички фактори на атопичната сухота, като пряко влияе върху патогенетичните механизми на развитието на заболяването. Кожата на болните с АД е с установени качествени и количествени аномалии при синтеза на липиди и на церамиди, които се секретират в екстрацелуларното пространство и участват в образуването на липидните ламели между корнеоцитите.

 

Включените в състава на Topialyze Omega 3, Omega 6 и Omega 9 ненаситени мастни киселини са есенциални прекурсори на продукцията на кожните липиди, които възстановяват нарушения водно-липиден слой на епидермиса на болните с АД. Те са включени в уникален комплекс с церамиди, който дава възможност да се формира абсолютно идентична биометрична структура, като тази на здравата кожа. Това дава възможност за реконструиране и подсилване на нарушената бариерна функция на кожата, което помага на оздравителния процес и спомага за превенция на рецидивите.

 

Другата основна съставка на Topialyze  емолиентен крем е селектиран и пречистен екстракт от бял ориз – Oryza sativa,  който е богат на тимопентин, който действа като имунорегулатор. При болните с АД е установена увеличена продукция на интерлевкин-4 от Th-2-клетките, която от една страна обуславя повишено съдържание на имуноглобулин E в серума, а от друга  намалява нивото на интерферон-гама.

 

Тимопентинът, включен в състава на Topialyze е пентапептид, който засилва имунната защита на кожата чрез намаляване продукцията на интерлевкин-4 и увеличаване на интерферон-гама. Тази имунорегулация въздейства на възпалението както в острата, така и в хроничната фаза на АД. Много важно е, че действа като антисептик като ограничава, но и предпазва кожата от бактериална колонизация, което е много типично за атопиците, т.к. през увредения повърхностен слой много лесно преминават алергени, бактерии и вируси от заобикалящата среда. Наблюдава се повишаване на здравината и еластичността на кожата, като с научни изследвания е доказана повишена експресия на филагрин, интегрин и кератин на кожни експланти, третирани с екстракт от Oryza sativa, 1 %.

 

Глицеритиновата киселина, извлечена и пречистена от растението Glycyrrhiza glabra  е третият основен компонент, включен в състава на Topialyze емолиентен крем. Тя намалява чувството за сърбеж и успокоява възпалителните лезии. Това става чрез въздействие на глицеритиновата киселина върху медиатори на възпалението – чрез намаляване активността на фосфолипаза A2, активността на ензима циклооксигеназа и синтеза на простагландини.

 

Topialyze емолиентен крем се абсорбира много лесно, подхранва и нормализира за дълго време сухата кожа, осигурявайки комфорт, облекчение и сигурност, благодарение на галеничната си, хипоалергенна формула. Той успешно се прилга като самостоятелно лечение при ксероза, а също така и като успоредно лечение на третирана със стероидни средства кожа при АД.

 

Серията Topialyze се представя с още 4 продукта: измиващ крем, олио за баня, околоочен крем, специално предназначен за чувствителната и много често екзематизирана кожа на атопиците около очите и капсули, предназначени за перорална употреба.

 

 

Библиография

 

Haeck IM, Rouwen TJ, Timmer-de Mik L, de Bruin-Weller MS, Bruijnzeel-Koomen CA: Topical corticosteroids in atopic dermatitis and the risk of glaucoma and cataracts. J Am Acad Dermatol 2011;64:275-281.

 

Lewis Jones S, Mugglestone M. Management of atopic eczema in children aged up to 12 years: summary of NICE guidance. BMJ. 2007; 335: 1263–1264

 

O’Regan GM, Irvine AD: The role of filaggrin in the atopic diathesis. Clin Exp Allergy 2010;40:965-972.

 

Ricci G, Dondi A, Patrizi A. Useful tools for the management of atopic dermatitis. Am J Clin Dermatol. 2009;10:287-300

 

Saeki H, Furue M, Furukawa F, Hide M, Ohtsuki M, Katayama I, Sasaki R, Suto H, Takehara K: Guidelines for management of atopic dermatitis. J Dermatol 2009;36:563-577.

 

Simon D, Kernland Lang K: Atopic dermatitis: From new pathogenic insights toward a barrier-restoring and anti-inflammatory therapy. Curr Opin Pediatr 2011;23:647-652.

 

Simpson E, Berry T, Brown P, Hanifin J. A Pilot Study of Emollient Therapy for the Primary Prevention of Atopic Dermatitis. J Am Acad Dermatol 2010, 63: 58-593

 

Статията е любезно предоставена от:

Снимки: imagerymajestic FreeDigitalPhotos.net