Изборите ще са на 12 май

1
Добави коментар
yApple

Предсрочните парламентарни избори да се проведат на 12 май. Това предложи президентът на България Росен Плевнелиев по време на обръщение до нацията от трибуната в Народното събрание. „Не искам избори на Цветница и Великден – това са светли християнски празници, които трябва да ни обединят“ За него първата възможна дата, на която и Централната избирателна комисия ще има готовност за провеждане на изборите е именно 12 май.

Обявяването на дата за предсрочни парламентарни избори идва преди окончателния официален отказ за формиране на правителство в рамките на 41-то Народно събрание. През тази седмица мандат за съставяне на кабинет бе връчен последователно на ГЕРБ и Коалиция за България, като и двете формации веднага се отказаха от дадената им възможност.

За кого бихте гласували на предсрочните избори?

Утре мандат ще бъде връчен на ДПС, като очакванията са и този път той да бъде върнат на президента. Едва тогава Росен Плевнелиев официално ще трябва да насрочи предсрочни парламентарни избори. Заедно с това, той ще трябва да разпусне парламента и да назначи служебно правителство.

Това развитие на ситуацията противоречи на едно от основните искания на протестиращите от последните седмици. Тяхното изискване беше парламентът да не се разпуска и да се формира програмно правителство, което да изпълнява ясна програма до края на настоящия мандат на Народното събрание. Политическите сили в парламента обаче категорично отказват да тръгнат по този път.

Сред най-куриозните стъпки по посока запазване на Народното събрание бе желанието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да предостави 20 депутати от партията си, които да подкрепят решенията на евентуално правителство, излъчено от средите на опозицията.