Представят кредит за малък и среден бизнес

1
Добави коментар
sever.bg
sever.bg

Областен информационен център – Велико Търново проведе среща с представители на бизнеса, банките и останалите инвеститори в страната.

Основна тема на събитието бе представянето на програмата за бизнес кредитиране „Jeremie“. За да бъдем по-точни това е Jeremie 2, а от 2012 г. успешно съществува и Jeremie 1. Общо 5 български банки са се включили в Jeremie. Техни представители присъстваха на срещата. Те представиха себе си и говориха по въпроси свързани по същество с това бизнес кредитиране.

Програмата Jeremie е насочена към малък, микро и среден бизнес. Изрично бе уточнено, че този кредит не е за стартиращи предприятия. Той е за фирми с бюджет до 2 млн. лв., което се счита по правило за малък и/или среден бизнес.

В България Холдинговият фонд Jeremie се финансира от Европейския фонд за регионално развитие. Освен това 15% от бюджета му е осигурен от държавата по Оперативна програма „Конкурентноспособност“. Цялостната сума, отпусната за осъществяване на Jeremie, е 199 млн. евро.

Фирмите, които могат да кандидатстват по програмата трябва да бъдат юридически лица или еднолични търговци, налага се да покриват критериите за МСП по т.3 и т.4, но не трябва да са предприятия в „затруднение“.

Кредитирането не е насочено и към предприятия занимаващи се с ГМО, клониране и други.

Повече информация за Jeremie може да получите на: jeremie.bg .

По време на срещата бяха представени и основните дейности и услуги, които Областният информационен център извършва. Той се занимава най-вече с повишаване информираността на населението относно Кохезионната политика на Европейския съюз.

Също така ОИЦ – Велико Търново си сътрудничи с медиите, с оперативните органи, с областната администрация. Освен това подготвя различни проучвания на областно ниво, както и информационни събития.

Сред предстоящите мероприятия на Центъра са пътуващ семинар за журналисти, 20 информационни дни, 19 семинара за потенциални бенефициенти от областта, 10 публични събития за гражданите и 4 работни срещи с медиите.

Областният информационен център е част от общо 28-те такива центъра в страната. Във всеки областен град работи ОИЦ. Търновският център е част от Оперативна програма „Техническа помощ“. Времетраенето на работата му е 36 месеца. Те изтичат през юли идната година. Поради тази причина тепърва ще се разбере дали след изтичането на уреченото време Центърът ще продължи дейността си или не.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.