Павлова: Първият ЛОТ от „Марица“ ще бъде готов до ноември

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Лиляна Павлова
Снимка: Архив

Продължава строителството на магистрала „Марица“ и първият ЛОТ от нея може да бъде завършен до ноември тази година, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова пред „Фокус“.

По думите на Павлова голям проект, който си заслужава да бъде отбелязан, е довършването на малкия участък на старата магистрала „Марица“.

„Там беше пуснато в движение само ляво платно. Сега вече може да бъде пуснато и дясното“, заяви още тя.

Напредва и проектът за пътя Кърджали – Подкова.

„До началото на юни може да е готова връзката на Столичния околовръстен път с магистрала „Хемус“. Срокът за изпълнение на проекта е ноември, но според отчетите на изпълнителя, може да бъде готов още до началото на юни. Така потокът от автомобили към столицата ще заобиколи Горни и Долни Богров, ще намалеят задръстванията и евентуалните инциденти“, каза Лиляна Павлова.

„Довършва се рехабилитацията на пътя от Дупница до Кюстендил, включващ двете тръби на тунела при Дупница.

Всички знаем ужасното състояние, в което са – тече вода, сриват се скатовете. Завършването им значително ще повиши безопасността на пътуващите по това трасе.

Останалите обекти, които трябва да започнат, са обходите на Монтана, Враца и Габрово с тунела под връх Шипка, Северната скоростна тангента, втората част на Западната дъга. Общата стойност на проектите е над половин милиард лева“, посочи още регионалният министър в оставка.

„До юни ще бъде въведен в експлоатация първият ЛОТ на магистрала „Струма“ – това е участъкът до Дупница. През пролетта, веднага щом времето позволи, ще започне строителството и на втория ЛОТ – от Дупница до Благоевград“, съобщи Павлова.

„Преди дни беше подписан договорът за строителство на ЛОТ 2 на автомагистрала „Струма“.

Договорът за проектиране и строителство на участъка от Дупница до Благоевград е за 298 935 000 лв. без ДДС. Изпълнител е Консорциум „Струма – Лот 2“, София, в който участват: „Импреза“ АД, Рим, Италия, „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, София, България и „Пътстрой – 92″ АД, София, България. Участъкът от Дупница до Благоевград е около 37 км. Той ще бъде изграден на инженеринг – проектиране и строителство едновременно, а срокът за изпълнение е 22 месеца“, отбеляза Павлова.

Продължава работата и по ЛОТ 4 между Сандански и Кулата.

Европейската комисия официално и окончателно одобри цялата апликационната форма за изграждането на магистрала „Струма“ в ЛОТ 1 и 2, 4, както строителство и проектирането на ЛОТ 3.

Проектът е на стойност 670 млн. лв. и най-важното е, че над половин милиард лева чрез европейско съфинансиране от Европейския кохезионен фонд вече са факт и са потвърдени.

„Очаквахме одобрението на тази апликационна форма и сега вече сме напълно спокойни, че нещата в нашия сектор са напълно подредени, осигурено е финансирането и остава да се следи коректното изпълнение на проектите“, каза министърът в оставка.

По-рано днес Павлова съобщи, че до началото на летния сезон ще имаме напълно изградена автомагистрала „Тракия“.

„Работим изключително сериозно по проекти, които се намират на територията на цялата страна. Ще започна с тези, финансирани по Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г.

Някои от тях трябва да бъдат завършени до месец юни тази година. На първо място това е автомагистрала „Тракия“. Според предоставения ни от изпълнителя план график, до началото на летния сезон и оставащите 35 км ще бъдат завършени, така че ще имаме напълно изградена магистрала“, коментира министърът в оставка.

По думите й пускането в експлоатация на магистрала „Тракия“ значително ще облекчи трафика на туристите до и от Южното Черноморие.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти