Чудният плод на име физалис

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Днешният герой в кулинарната ни рубрика има различни имена по света. Можете да чуете да се обръщат към него с „домат в обвивка“, „мексикански домат“, „еврейско грозде“, „цариградскo грозде“, „китайски фенер“, „земна череша“…

Намесихме толкова много географски и овощни понятия, че вероятно сте се объркали. Затова ще се опитаме да обясним възможно най-просто и точно: официалното название на растението е претенциозното „физалис“. По структура плодовете му приличат най-много на малки доматчета, обвити в подобни на опаковъчна хартия шушулки. Те се образуват от цветовете на физалиса, които са отровни. 

За разлика от тях обаче, кръглите плодчета са не само годни за ядене, но и доста полезни. Имат сладко-кисел, подобен на доматения вкус. Някои хора го определят като нещо средно между вкусовете на ягода и лимон. А учените са категорични: физалисът е впечатляващо богат на витамини A и C, фосфор, желязо, алкалоиди, флавоноиди.

Благодарение на състава си, малките „доматчета“ имат способността да пречистват кръвта, подсилват имунната система, успокояват възпалено гърло, помагат за намаляване на холестерола. Коренното население на Амазония използва плодовете, листата и корените на физалиса в борбата срещу диабет или ревматизъм, при проблеми с кожата, бъбреците, черния дроб.

Започнати са проучвания, които има вероятност да докажат, че имуностимулиращото действие на плода е достатъчно силно, за да се бори с някои видове рак. Освен това се твърди, че има антивирусен ефект по отношение на грипа, херпеса, детския паралич, ХИВ тип 1. 

Информацията, която прочетохте в последния абзац, все още не е намерила сигурни доказателства. Но ако все пак решите да опитате сочения като едва ли не вълшебен плод, можете да откриете някои негови разновидности и в България. Те лесно се използват за приготвяне на мармалади, конфитюри, салати, интересни на вкус сосове.

Най-широко обаче е приложението на физалиса в сладкарството – като украса за торти и други произведения на захаросаното изкуство. Предлагаме ви да разгледате в нашата галерия идеи как се прави това, заедно с още красиви изображения на най-красивия плод, който сме виждали, в различните стадии на неговото узряване.

Ако тази статия ви е била интересна, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!