25 златни правила за перфектен маникюр и педикюр

2
Добави коментар
Lellie
Lellie

Лакът за нокти, с който не се разделяме през цялата година изглежда най-добре върху грижовно поддържани ръце и перфектно оформени нокти. Ако искаме маникюрът и педикюрът ни да са наистина безупречни, ще се наложи да се вслушаме в препоръките на професионалистите.

1. За да се задържи лакът възможно най-дълго, от ноктите под него се иска да са абсолютно чисти. За целта, преди да пристъпим към оцветяването им, трябва да измием ръцете или краката си и добре да ги подсушим. Специалистите ни съветват вместо обикновен сапун да използваме пилинг за тяло, който ще отстрани мъртвите клетки, натрупани в контура на ноктите.

2. Винаги слагайте база – тя ще попречи на пигментите от лака да проникнат в нокътната плочка, особено ако нейната повърхност е набраздена. Базата е и гаранция, че лакът няма да се олющи на другия ден.

3. За да не излезете от очертанията на нокътя, намажете го отстрани с хидратантен крем. Така, дори да размажете неволно лака си, ще го отстраните безпроблемно.

4. Започвайте лакирането от средата на нокътя, после минавайте с четчицата от двете му страни. Като приключите с десетте пръста, сложете втори слой и изчакайте 30 минути, докато лакът изсъхне напълно.

5. Не забравяйте да натискате четчицата.

6. По време на отпуската край морския бряг песъчинките и солената вода нарушават целостта на лака. За да не си личат щетите, заложете на пастелните тонове, най-вече бежово, яйчна черупка, пепел от рози.

7. При положение, че пръстите Ви не са особено изящни, оставяйте две тънки ивици отстрани на ноктите – те ще изглеждат по-дълги и тесни.

8. Ако ноктите Ви са къси или изгризани, не привличайте излишно вниманието към тях, тоест не слагайте лак в сигнални оттенъци. Избягвайте и френския маникюр, който смалява оптически. Най-подходящи са светлите цветове.

9. Искате да си направите собствен, само Ваш цвят, но това не означава, че трябва да смесите няколко лака. Правилото е да нанесете два различни слоя един върху друг – например розово върху червено, брокат върху перлено и т.н.

10. В случай, че ходилата Ви са захабени, изберете тъмен лак и забравете за светлите тонове, които подчертават недостатъците.

11. Ноктите Ви са пожълтели от цигарите? Сложете много ярък лак, защото пастелите не са в състояние да скрият напълно петънцата.

12. Бронзовият Ви тен ще изпъкне още повече, ако използвате перлен лак.

13. Зачервените ръце изглеждат зле, когато ноктите им са оцветени в бордо, ярко червено, розово или лилаво. Най-подходящи за тях са различните нюанси на бежовото и ръждиво кафявото.

14. Съчетавайте по цвят лака и тоалета си. Така например, ако сте облечена в оранж, за предпочитане са топлите нюанси, докато розовото и лилавото трябва да се избягват.

15. Харесвате само прозрачните лакове? Чудесно, но те изискват безупречни нокти. За да ги почистите и избелите, използвайте памук, натопен в лимонов сок и кислородна вода.

16. Брокатените лакове са най-устойчиви, но най-трудно се свалят. Ще Ви бъде по-лесно, ако напоите  памучен тампон с лакочистител и го поставите върху нокътя си, притискайки го с пръст. След десетина секунди ще отстраните лака без особени усилия.

17. Когато навън е много топло, лакирайте се само вечер, в противен случай повърхността на нокътя няма да е достатъчно гладка.

18. Преди да тръгнете на почивка, сложете лаковете, които не вземате със себе си, в хладилника – така няма да се сгъстят.

19. Студеният въздух ускорява изсушаването на лака. Щом бързате, насочете към ноктите си студената струя на сешоара.

20. Същия ефект има и няколко минутното обливане със студена вода от чешмата.

21. За да проверите дали лакът Ви е изсъхнал напълно, 20 минути след нанасянето му потупайте деликатно някой от ноктите на дясната си ръка с нокът от лявата.

22. Никога не разреждайте лака си с лакочистител, а щом се сгъсти прекалено, просто го изхвърлете. Единственият начин да го направите годен за употреба е да добавите няколко капки медицински спирт.

23. Един ден от седмицата оставяйте ноктите си да дишат и ходете без лак, особено ако сте привърженичка на тъмните цветове. Имайте предвид, че кератинът, който изгражда ноктите, става по-здрав под въздействието на светлината. Тя обаче не може да достигне до него, щом пигментите са прекалено наситени.

24. Неволно сте докоснали лака си, преди да е изсъхнал? Ще спасите положението, като наплюнчите края на някой пръст и леко го прокарате отгоре.

25. Трябва да знаете, че тъмните лакове съхнат по-бавно заради пигментите, които съдържат. Налага се да сте с повишено внимание цял час, след като оцветите ноктите си в бордо, кафяво или виолетово.