Какво да правим, когато бебето не иска да спи?

2
Добави коментар
Lellie
Lellie

От 20 до 40% от децата до 3 години имат проблеми през нощта – заспиват трудно, будят се по няколко пъти, плачат и не искат да се успокоят. А здравият и спокоен сън е необходим за правилния растеж на малкото човече и за нормалното развитие на организма му. Как да разберете от какво точно се нуждае Вашето бебе, за да не се превърне времето Ви за почивка в кошмар?

През първите седмици новороденото не прави никаква разлика между деня и нощта. Фазите на сън и будуване се редуват през цялото денонощие, като всяка е с продължителност три-четири часа. Така че няма нищо обезпокояващо, ако бебето се буди два пъти нощем до 1-месечна възраст и веднъж до 3-месечна. Още повече, че тогава то има нужда да се храни по веднъж през нощта, особено ако е недоносено или родено с ниско  тегло.
След шестия месец кърмачето стои будно по-дълго време през деня, а през нощта продължителността на съня му достига шест последователни часа. Това време се увеличава на девет часа към деветия месец и на 12 към годинка.

Причините за бебешкото „безсъние“

* Лоши навици
В 70 до 80% от случаите става въпрос за неправилен дневен режим и нарушаване на ритъма ден-нощ. Често се будят и плачат и бебетата, които не са научени да заспиват сами. Родителите им ги приспиват, люлеейки, или ги оставят с биберон в устата. Когато се събудят през нощта (между два цикъла сънят е много нестабилен), те са неспособни да заспят без помощта на мама или татко.

* Промени
Сънят на бебето може да бъде нарушен и от големите катаклизми в неговия живот – прохождането например.

* Неправилна организация на дневния сън
Смята се, че кърмаче на около 6 месеца спи три пъти дневно: преди обяд, в началото на следобеда и в късния следобед. С течение на времето броят на дневните спанета намалява, за да се стигне към 2-годишна възраст само до едо в ранния следобед. Всяко отклонение от тези норми може да наруши естествения ритъм на бебето и да доведе до нощно будуване.

* Разделите
Даването на детето на ясла или вземането на жена, за да го гледа, когато майката тръгне на работа, също могат да влошат съня му.

* Проблемите със здравето
Тежките отити, при които болката се засилва в легнало положение, стомашно-чревните проблеми, непоносимостта към кравето мляко се отразяват зле на спокойния сън.

* Грешки в храненето
Недостатъчното количество кашички и пюрета или обратното – прехранването, също са отговорни за проблемите със съня. Както и прекомерното даване на течности вечер, което води до често напикаване, оттук до събуждане и плач. Ако продължите да храните бебето нощем и след третия месец, това може да се превърне в навик, от който то няма да иска да се откаже.

Добрите решения

* Стаята

Температурата трябва да бъде между 19 и 22 градуса. Не покривайте бебето с много завивки. Добре е да спи в легло, съобразено с неговия ръст, защото така ще се чувства по-спокойно и сигурно. Поставяйте го да лежи по гръб или настрани, без възглавница.

* Ритуалът на заспиването

За малкото същество заспиването е източник на безпокойство, тъй като е свързано с раздялата с майка му. Постарайте се да превърнете лягането в приятен ритуал. Не става въпрос да прекарвате часове, носейки го на ръце или пък да претупвате процедурата за три минути. Преходът от будно състояние към заспиване трябва да е плавен и нежен. Прочетете му някаква приказка или му изтананикайте песничка. Дайте му плюшена играчка. докато заспива, оставете светната нощната лампа в стаята му.

* Когато бебето плаче, не тичайте веднага при него.
Изчакайте пет-десет минути, може да се унесе отново. Ако все пак се наложи да отидете в стаята му, останете в полумрак. Не му говорете с висок глас, а шепнете или си мълчете, за да не го разсъните окончателно.

* Слагайте го да си ляга по едно и също време.
След четвъртия месец режимът е много ваен за бебето. Независимо дали става въпрос за хранене, събуждане или лягане, установете едни и същи часове за тях. По-добре е бебето Ви да спи веднъж, но по-дълго време, отколкото няколко пъти за кратко.