Всички учители ще имат безплатен достъп до интернет от дома си до края на годината

10
Добави коментар
lavender
lavender

Всички учители до края на годината ще имат безплатен достъп до интернет от дома си. Това каза по време на семинар в Боровец министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Орлин Кузов, директор на дирекция „Информационни и комуникационни технологии” обясни, че осигуряването на субсидиран домашен интернет е програма, по която ще бъдат обхванати близо 50 хил. учители.

Финансирането ще бъде направено на ваучерен принцип. Има различия в различните географски области, като субсидията ще бъде 10 до 30 лв. Кузов обясни, че още 100 училища ще бъдат обхванати за осигуряване на безжична точка до интернет, досега 30 от най-големите училища в страната са обхванати и имат безжична точка до интернет. Средно отношението за страната е между 10 и 15 ученици на компютър. Откакто МОН пое осигуряването на интернет в училище основен критерий стана съотношението скорост към цена. В момента 2 600 училища си сменят доставчиците на фирми.
„Когато ние поехме ангажимента, преценихме, че не е правилно да има един доставчик за цялата страна“, заяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. По думите му към момента е направена силна децентрализация на системата.
По ОП „Развитие на човешки ресурси“ са осигурени 39 116 600 лв. за периода 2007 – 2013 година за внедряването на информационни и комуникационни технологии в образованието. Кузов посочи, че функцията на оперативната програма е да финансира дейности, които не се финансират по националната програма, за която са предвидени 3,5 млн. лв. Образователният министър посочи, че поради финансовата криза тези пари ще бъдат насочени за интернет свързаността. „Тази година няма да купуваме по националната програма компютри за училищата“, заяви Вълчев. Парите по ОП „Развитие на човешките ресурси“ са за софтуер, свързаност с интернет и обучение. Орлин Кузов каза още, че по програмата за тази година се предвижда създаването на 50 -60 образователни филмчета с водещи лектори в дадена област, като по този начин добрите преподаватели ще могат да покажат чрез интернет красотата на даден предмет.