Какво още може да направим за здраво сърце?

2
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

3 малко известни начина за предпазване от сърдечно-съдови заболявания

Консумирайте шоколад

Макар това да противоречи на всички съвети за здравословно хранене, натуралният шоколад всъщност е полезен. Той е богат на основни, полезни съставки като мононенаситени мазнини, влакнини, антиоксиданти и магнезий. Спо­ред някои изследвания шоколадът регу­лира високото кръвно налягане. В рам­ките на 2 седмици хипертоници консумирали по 100 г натурален шоко­лад всеки ден. Учените установили, че кръвното налягане на участниците в проучването паднало значително след това. Според изследователите шокола­дът понижава риска от струпване на тромбоцити, което може да доведе до образуването на животоопасни тромби в кръвта. Полезен обаче е само натурал­ният шоколад – белият и фин млечният са просто калорични. Доказателствата сочат, че това се дължи на флавоноидите, осигурявани от високото съдържа­ние на какао в натуралния шоколад.

Авокадо вместо масло

Производи­телите на млечни продукти няма да се зарадват на този съвет, но авокадото е вкусен и пълноценен заместител на кра­вето масло и сметаната, които, от своя страна, съдържат огромно количество наситени мазнини – основните причи­нители на проблемите със сърцето и кръвообращението. Когато го пасирате, авокадото придобива същата кремообразна консистенция като маслото.

Освен че е вкусно върху препечена филийка, авокадото може да се използ­ва за застройване на супи и овкусяване на сосове или за придаване на по-плъ­тен вкус на картофеното пюре. Авока­дото и маслините са двата плода, които са изключително богати на полезните за сърцето мононенаситени мазнини.

Див кестен срещу тромби

Ако сте летели в икономична класа на някой полет, най-вероятно чувството „натъп­кан като сардина“ ви е повече от по­знато. При продължителните полети е налице опасността от проблеми с кръво­обращението, особено ако тясната седалка не ви позволява да се разполо­жите удобно. Авиолиниите препоръчват по време на полет да правите леки упражнения, да ставате от мястото си и да се разхождате по пътеката между седалките, когато е възможно, за да избегнете дълбока венозна тромбоза (ДВТ) – образуването на тромби (съсиреци) във вените на краката, които могат да се насочат към белите дробове и да доведат до фатален край. Друг поле­зен съвет как да подготвите тялото си за дългите презокеански полети е да прие­мете двойна доза екстракт от див кестен, преди да тръгнете към летището. Той помага да избегнете или намалите подуването на краката по време на пътуване, и по този начин понижава риска от образуване на съсиреци. Втриването на крем от див кестен в краката по време на дълъг полет подобрява кръвообра­щението. Добре е да знаете, че дивият кестен може да повлияе отрицателно върху някои заболявания, както и да е несъвместим с други медикаменти, затова първо се консултирайте с лекар.