Супичка – пътеводител на новака в кухнята

1
Добави коментар
gischo
gischo

За немската кухня може да се кажат две неща – немската кухня е бърза и немската кухня е вкусна. Немските картофени палачинки са типичен представител на немската кухня. Ако сте посещавали немските коледни пазари, най-вероятно сте попадали Щолен и греяно вино, както и на немските картофени палачинки Kartoffelpuffer, които най-често може да срещнете в компанията на ябълков мус, или бял сос тип сос Тартар. Немските картофени палачинки са вкусна алтернатива на българските картофени кюфтета, като безспорен плюс на картофените палачинки е фактът, че не е необходима предварителна обработка на картофите, което ги прави още по-бързи и още по-лесни за приготвяне. Същото важи и за ябълковия мус, който може да приготвите буквално за 15 минути. И така, Супичка ви предлага немски картофени палачинки с ябълков мус, комбинация с която да разнообразите вашето меню, а същевременно и начин да докаже, че немската кухня е достъпна и много вкусна.
Немски картофени палачинки с ябълков мус – Kartoffelpuffer mit Apfelmus
Необходимите продукти за немски картофени палачинки с ябълков мус:

1. 1 кг картофи
2. 1 голяма глава лук
3. 2 яйца
4. 1/2 чаена лъжица черен пипер
5. ½ кафена чаша олио
6. ½ кг ябълки
7. 2 супени лъжици захар
8. ½ чаена лъжица канела
9. 2 супени лъжици брашно

Необходимо време за приготвяне:
45 минути

Немски картофени палачинки с ябълков мус – Kartoffelpuffer mit Apfelmus
Рецептата за немски картофени палачинки с ябълков мус в три стъпки:

1.
Първата стъпка от рецептата за немски картофени палачинки е приготвянето на ябълковия мус. Измийте ябълките, обелете ги и ги нарежете на четвъртинки. Залейте ги с ½ чаена чаша вода, добавете и предвидената захар и канелата. Оставете ябълките да поврат 10 минути, след което ги пюрирайте.

2.
Измивате картофите, обелвате ги и ги настъргвате на едро ренде. Обелвате лука и го нарязвате на ситно. В купа смесвате картофите, лука и яйцата, добавяте ½ чаена лъжица сол и черен пипер, както и брашното и разбърквате.

3.
В сгорещеното олио слагате от сместа около две супени лъжици, като внимавате да не напластявате сместа. Запържвате от двете страни до златист цвят. Готовите картофени палачинки поставяте в чиния, в която предварително сте сложили домашна хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.

Картофените палачинки се поднасят докато са топли, заедно с ябълковия мус. На картофените палачинки им отиват и всякакви сосове на основата на майонеза, както и млечни сосове, добра идея е например сос Тартар.

Немски картофени палачинки с ябълков мус – Kartoffelpuffer mit Apfelmus
Рецептата за немски картофени палачинки с ябълков мус – Kartoffelpuffer mit Apfelmus е изпълнена.

Тъй като немската кухня е бърза и лесна, ястията са много вкусни и допадат на българския вкус, в Супичка намират място и други рецепти за немски вкусотии. Един чудесен пример, че и в немската кухня има рецепти за вкусни и лесни сладкиши е рецептата за немски сладкиш с ябълки Apfelkuchen. Сладкишът с ябълки се приготвя за отрицателно време и чудесна добавка към всяка чаша кафе. Друга немска рецепта, която не трябва да пропускате е рецептата за супа с праз и кайма. Немската супа с праз и кайма е силна и плътна, истинска зимна супа, която може да засити глада ви.

ДОБЪР АПЕТИТ!