Ниски доходи, грижи и спек – предпоставка за дълъг живот | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Ниски доходи, грижи и спек – предпоставка за дълъг живот
Песимистите били облагодетелствани от съдбата заради минималните си очаквания

28 Февруари 2013 17:56
0

принтирай

|

текст

„Песимизмът ми е толкова силен,

че се съмнявам в искреността на другите песимисти“

Жан Ростан

Най-сетне песимистите в света имат причина да се чувстват щастливи, остроумно оповестява поредното си бомбастично откритие британският Daily Mail. Възрастните хора, изпитващи песимизъм и страх за бъдещето, са с повече шансове да живеят по-дълго, установиха германски психолози.Учени от университета на Ерланген-Нюрнберг проследиха 40 000 души 10 години. Резултатите показват, че хората с ниски очаквания за „задоволително бъдеще“ всъщност живеят по-здравословно.

„Резултатите от изследването ни показват, че прекалено оптимистичните хора, които виждат близкото си бъдеще в светли тонове, през следващите 10 години от живота си са изложени на по-голям риск от  здравословни проблеми, недъзи и смърт“, заяви Фрейдър Ланг – автор на изследването. „Песимизмът за бъдещето изглежда насърчава хората да живеят по-внимателно, да следят за здравето и безопасността си“, каза още специалистът.

Високите доходи вещаят лош късмет

Резултатите показват, че инвалидността е с 9,5 процента повече сред оптимистичните хора. С 10 процента по-голям е и рискът от смърт. Възрастните хора с мрачни очаквания за бъдещето в крайна сметка са по-точни в прогнозите си от надценяващите успеха си младежи. „Неочаквано установихме, че доброто здраве и стабилните доходи се срещат по-често при очакващите по-голям спад – каза д-р Ланг. – Установихме също, че високите доходи са свързани с по-голям риск от инвалидност.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учените изтъкват все пак, че резултатите от оптимистичните, точните или песимистичните прогнози зависят от възрастта и наличните средства. „Резултатите ни дават допълнителна информация как очакванията ни могат да ни помогнат или попречат за действия, които биха подобрили шанса ни за дълъг живот в добра форма“ – каза Ф. Ланг.

Столичаните са по-кисели от провинциалистите

От интервюираните 43 процента от възрастната група подценили колко доволни ще са от живота си, 25 процента предвидили точно, а 32 процента надценили постиженията си. Предишно изследване установи, че „нереалистичният оптимизъм“ за бъдещето може да помогне да хората да се чувстват по-добре в неизбежно отрицателни ситуации, като тежки болести.

Други учени стигнаха до извода, че позитивната нагласа зависи много от това къде живее човек, като в Лондон хората са по-кисели от провинциалистите. Проучването е базирано на информация от периода 1993 – 2003 година. Добловолците в изследването, които били разделени по възраст в три групи, трябвало да отговарят на въпроси за живота си и колко щастливи смятат, че биха били в следващите 5 години.

 

източник: Daily Mail

Temadaily/ Калин Боянов

Тагове: песимизъм дълъг живот провинциалисти доходи