Да си кажем „добро утро“ със зелен чай

3
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Колко време коства направата на един чай? Сутринта пускаме водата да заври, притичваме до банята и докато сме си свършили работата, водата е готова да пуснем в нея пакетчето със зелен чай. За още 5-6 минути вече сме се облекли и сме готови спокойно да започнем деня с топла чаша чай. Не забравяйте и стабилната закуска!

Защо да включим направата на чай в сутрешните си занимания? От една страна – така си създаваме времеви лимит, в който трябва да минем през банята и да се облечем, затова закъсненията драстично ще намалеят. А от друга страна – учените сега ще ви обяснят. Непрестанно се откриват все повече полезни свойства на зеления чай:

От Университета в Хонг Конг направили демонстрация, с която се доказало, че антиоксидантите, съдържащи се в него (витамин C, витамин E, лутеин, зеаксантин), се абсорбират от различни тъкани в окото. От този факт може да се заключи, че зеленият чай може да предпазва от глаукома, тъй като антиоксидантите помагат на ретината да се регенерира.

По научен начин е доказано също, че при редовна употреба на тази напитка, намаляват заболяванията на зъби и венци.

От 3 до 6 чаши дневно предпазват от сърдечносъдови заболявания, съобщава списание на Американската здравна асоциация.

Други изследвания показват, че зеленият чай може да бъде помощно средство при диети за отслабване.

Още един положителен ефект е установен от Медицинския институт в Атона. 30 минути след изпиване на чаша чай главните артерии се разширяват, което води до избягване на проблеми с кръвообращението, артериосклероза и др.

Една от съставките на чая – епигалокатекин (EGC), засилва растежа на остеобластите – клетките, които съставляват костите. Това означава, че увеличава минерализацията и така засилва костната структура. Препоръчва се и по тази причина особено на жени в менопауза, за превенция на остеопорозата.

Още един ефект от зеления чай: предпазва от възпаление на жлъчката, антибактериален е и подпомага функцията на мозъка, благодарение на полифенолите.

Пийте чая си с усмивка, но нека не бъде с температура от над 60 градуса, за да извлечете от него максимално полезните вещества.