Обсъждат промени в Закона за защита на потребителите

1
Добави коментар
yApple

Обсъждат промени в Закона за защита на потребителите

01.03.2013 г., 09:45

Депутатите обсъждат на първо четене днес важни промени в Закона за защита на потребителите, предаде „Фокус”.

Днес за обсъждане са предложени три законопроекта. Първият от тях е внесен от Захари Георгиев и група народни представители. Според него целта на промените е да се предотврати възможността за извършване на злоупотреби от страна на мобилните оператори, които са подновявали или променяли едностранно сключени преди това договори. Предлагат се промени, свързани с дейността на кабелните телевизионни оператори. Различните пакети за потребителите на кабелна телевизия се определят на базата на брой канали, като операторът по всяко време може да променя програмната схема и да заменя едни канали с други. Тези действия нарушават конкуренцията. Законопроектът има за цел и да прекрати практиката рекламни съобщения да се излъчват със сила на звука по-голяма от тази на останалата част от предаването.

Вторият законопроект е внесен от Иван Вълков и група народни представители. Неговата цел е да се уреди проблемът със зачестилите оплаквания от страна на потребители срещу нелоялни търговски практики, прилагани при продажба от разстояние и сключване на договори по телефона.

Третият законопроект е внесен от Ваньо Шарков и група народни представители. Той също предлага промени, свързани със сключването на договори от разстояние. Въвеждат се и санкции за нарушаване на разпоредбите.