Лесно е да си слаб

4
Добави коментар
yApple

Като човек, който наистина мисли за нещата, които пише, и на всичкото отгоре изпробва много от тях, съм се убедил, че да си слаб може да бъде изключително лесно и обезсърчаващо трудно. В коя от двете крайности ще попаднеш зависи единствено от начина, по който разсъждаваш за и взаимодействаш с храната.

Един мой колега обичаше да казва следното: „Няма лоши хора, има лоши взаимоотношения“. Ще си позволя да заема тази сентенция и да изтъкна: „Няма вредни храни, има вредни взаимоотношения между човек и храна“. Но как се е стигнало до такива взаимоотношения днес, при положение, че само преди 100 години хората са съжителствали в мир и разбирателство с храната си? Как попаднахме в положението, при което се тренира и диетира повече от всякога, а процентът на затлъстелите бележи рекордни върхове? Въпроси, на които няма единствен отговор. Ситуация, от която на пръв поглед няма лесен изход.

За щастие, напоследък се намират все повече хора, които са се посветили на задачата да преведат „сложните“ научни данни на прост и достъпен за абсолютно всеки човек език. От известно време насам функционира онлайн платформата с нестопанска цел Slim is Simple, чиято основна цел е да ни покаже лесната страна на отслабването. Да създаде общност от мислещи хора с обща цел, които да споделят помежду си малките промени в начина на живот, които могат да доведат до големи трансформации във външния вид. Тя е напълно безплатна и е достъпна за абсолютно всеки човек с компютър, свързан с интернет, и средно добри познания по английски език. Преди няколко дни в YouTube бяха публикувани и първите клипчета на инициативата, като от тях най-много си заслужава да изгледате следното. Тези 12 минути и 43 секунди може и да ви се струват като разхищение на ценното ви време, но те са в състояние да променят живота на много хора.

За тези от вас, които не могат да отделят това време или пък не се справят добре с английския, ето нещо като резюме на видеото:

Когато говорим за отслабване, малко време, прекарано в кухнята, неколкократно превъзхожда много време, прекарано във фитнеса.

Човешкото тяло е като мивка, през която храната тече като вода – докато водата е чиста (т.е. храната е качествена), мивката няма да прелее. Пуснем ли в канала мръсна вода или нещо, чието място не е там, той ще се запуши и мивката ще се препълни (т.е. ще надебелеем). Докато ядем хубави неща, не трябва да се притесняваме за количеството, в което ги поглъщаме, защото здравото тяло има способността да балансира теглото си.

Недейте да гладувате! Яжте повече храна, но гледайте тя да е от този вид, който няма да запуши канала ви. Наблягайте на месо, яйца, млечни, ядки, семена, плодове и зеленчуци, отбягвайте преработените продукти с дълга трайност. Консумирайте протеин и фибри на всяко хранене, за да бъдете максимално сити. Всъщност, всеки път яжте така, че да не ви остава място за десерт.

Здравословното хранене е нещо, което сме практикували безпрепятствено в продължение на стотици хиляди години. Доверете се на вродената си интуиция. Ако на пръв поглед не можете да отгатнете какви са съставките в един хранителен продукт, най-вероятно той не е толкова хранителен, колкото е само продукт…

Ако сте успели да стигнете до края на тази статия и ни намирате за смислен и полезен сайт, защо не ударите един палец на фен-страницата ни в клюкарника?