Момичета от дом в Севлиево: Карат ни насила да правим аборти

1
Добави коментар
dimonata88
dimonata88

Удържат сумата за премахване на плода от социалните помощи на девойките

Момичета от дома за деца лишени от родителски грижи “Велика и Георги Ченчеви” в Севлиево се оплакват, че са били принудени да правят аборт против волята им. Това е ставало без знанието и съгласието на техните родители. След това парите за тях са били удържани от ниските им социални помощи, съобщава “Телеграф”.Една от потърпевшите е 17-годишната Златка. Момичето разказва, че в началото на 2012 г. забременява от приятеля си и искала да остави бебето. Баща й също бил съгласен. Въпреки това директорката на дома Ренета Димитрова насила я закарала в болницата и принудила да направи аборт. После я накарала да си го плати. “на месец получавам 30 лв. помощи от държавата. Първите няколко месеца директорката ми удържаше по 20 лв., а на мен ми оставаха 10”, разказва възмутената Златка.

Преди няколко години от дома изпратили в психоболница напълно здраво момиче. По думите на обущаря Пеньо Пенев непълнолетната тогжава Звезделина била бременна в петия месец, но в дома не знаели за това. И тъй като никой от лекарите в Севлиево не се наел да направи аборт, момичето родило, а обущарят припознал бебето и го осиновил. Настанили родилката в дом “Майка и дете”. После изчезнала и Пеньо е открил в психиатрия, където я затворили за да й вземат бебето и да не се вижда с него.

Директорката на дома Ренета Димитрова отрича обвиненията. Според нея разказаното и от Златка и от обущаря не отговаря на истината. При Звезделина се появил внезапен психичен проблем след раждането. Не й било забранявано да вижда и детето. При Златка абортът е трябвало да бъде направен, защото имала гинекологичен проблем. Тя отрича също, че е вземала пари за премахване на плода на момичето.

БЛИЦ

02/03/2013