Мартин Иванов: Големи баровци сме, на никой не му пука за нищо

1
Добави коментар
Manuelska
Manuelska

Бургазлията Мартин Иванов излиза със знаме в ръка всяка вечер на улицата, за да протестира. 31-годишният мъж е от к-с „Меден рудник“, но от август месец миналата година работи в Белгия като строителен работник. В момента е в Бургас, тъй като е в неплатен отпуск. Първоначално решава да протестира само заради монополите и високите сметки за ток. Особено активен на митингите в Бургас става след абдикацията на Бойко Борисов и правителството. „Някои хора говорят, че не знаем за какво протестираме. Изнася им да казват едва ли не, че сме неуки и идиоти и не знаем какво искаме. Заставам изцяло зад всеобщите искания на всички граждани, които се декларираха до президента“, разказа Мартин.

Желанието на мъжа е да живее и работи в родния си град. На мнение е обаче, че след като му приключи неплатеният отпуск, отново ще потегли за Белгия. „Питат ме защо съм излязал. 2009 бяха гладните години. Карах с пенсията на баща ми, която е 300 лева. Ето затова отидох навън. Там е различно. Хубаво и подредено е. Най-вече знаеш за какво работиш. Няма някой малоумен шеф да ти бави парите с 3,4-5 месеца, както на мен ми се е случвало. Тук с 500-600 лв заплата, я ти дадат, я не- ти не можеш да изкараш месеца. Баща ми 20 години се е грижил за мен, докато порасна и стана човек. Не искам аз да разчитам на него, а той на мен. Благодарение на това, че съм в Белгия, сега аз му помагам. Изпращам и му оставям пари, затова съм там“, обясни Мартин.

Той обаче се чуди защо толкова малко хора излизат да протестират в града. Има чувството, че бургазлии са големи баровци и на никой не му пука за нищо. Това по никакъв начин не го притеснява. Напротив той е на мнение, че по-добре да сме малко, но да бъдем редовни. Не е поддръжник на вандалските прояви както в другите градове и не мисли, че блокирането на пътища е необходимо. „Длъжни сме да се съобразяваме, все пак сме граждани на Бургас. Пък и всичко това води до последици. В неделя, когато блокирахме бул. „Демокрация“ имаше последствия. Разбрах, че някои от организаторите са били дърпани от полицаите, което според мен не е правилно. Така разбрах, не знам дали е истина. Явно някой има интерес да не протестираме. За 3-ти март казаха, че ще ни разрешат,но ще видим дали ще има шествие. Все пак е националният празник на България. Има си хас да ни забранят. Докато съм в града ще продължавам да протестирам“, категоричен е  бургазлията.  

Първото нещо, което иска младият мъж да се промени в България, е да бъдат увеличени доходите на хората. „Това искам!  50 %  увеличение като дойде следващият парламент. Едно е да взимаш 600 лв, а съвсем друго е да ти сложат още 300 лв, отгоре, нали така? Знаете ли колко е хубаво да караш с белгийска заплата тук. Въпреки че аз вземам под минимума на белгийците, защото съм чужденец. С парите си не съм се лишавал от нищо. Тук обаче трябва да се лиша от някои неща, които ги обичам и ги искам. Лишавам се от нещо, за да платя друго. Всички са така, ама защо трябва да е така?“, недоумява Мартин.

По думите му пенсионерите и студентите в Белгия водят прекалено спокоен живот, не мислят за нищо и всичко им е уредено. Възрастните хора карат мерцедеси, а учащите се –чисто нови коли. Имат точно работно време, не се налага да остават след работа. Дори и това да се случи-извънредният труд им се заплаща допълнително. Мартин обясни, че така са направени нещата там -държавата да е в услуга на обществото и обществото да е в услуга на държавата. „И там се строи.

Правят се магистрали, пътища и мостове. Инфраструктурата им е много добре развита. На работа ходя с колело и  съм с предимство навсякъде. Където няма пътеки се обособяват ленти на платното за движение. Където има препятствия, се прави мост . Това защо го няма тук?  Защо няма нещо, което да е в услуга на обществото? Който дойде на власт трябва да внимава какво ще прави, как ще го прави и да знае, че го прави пред народа и България“, смята Мартин. На въпрос бяха ли очаквани сегашните протрести той отговори така: „Българите сме много търпеливи, много носим в себе си, но и бързо избухваме. Когато обаче ножът опре в кокала и ти бръкнат надълбоко в джоба, е неизбежо да не вземеш мерки. Не е нормално да получаваш 200 лв. пенсия, а сметката ти за ток да е 180“. Бургазлията ще продължава да протестира, докато е в града. Категоричен е и че ще даде своя глас на предстощите парламентарни избори, като не коментира за кого.