Десетки ранени и арестувани при етнически сблъсъци в Македония

2
Добави коментар

Насилието в Македония е топ тема в световните медии, предава агенция Фокус. Всички световни агенции – АФП, Асошиейтед Прес, Ройтерс, ДПА, Синхуа и голям брой новинарски агенции съобщиха за безредиците в Скопие.

Фотографии и видеоматериали са публикувани в голям брой електронни медии и интернет страници. Новините са сред най-коментираните теми на балканските медии.

Асошиейтед прес съобщава, че са ранени 22 души, от които 13 полицаи. Германската агенция ДПА съобщи, че полицията е употребила сълзотворен газ, след като демонстрантите – албанци са започнали да хвърлят камъни и бутилки върху нея. Арестувани са 11души.

Германската агенция съобщи, че вчера македонци са протестирали срещу назначаването на Талат Джафери за министър на отбраната. Обяснено е участието му в конфликта от 2001 година, амнистията и скритото напрежение, което ескалира в насилие.

Сръбската телевизия „Б92“, агенциите ТАНЮГ и Бета съобщиха, че има три счупени автомобила, най-малко десет ранени.

В съобщението се казва, че албанците са отговорили с протест на демонстрацията на македонците, които са изразили недоволството си от назначаването на Талат Джафери, бивш албански командир, за министър на отбраната, и искат неговата смяна. Протестът на албанците е бил организиран в социалните мрежи.

Започнал е от джамията Яя паша в Скопие, но когато е достигнал до сградата на правителството, е ескалирал и преминал във хвърляне на камъни по полицията. Демонстрантите са скъсали и запалили македонското знаме. Насилието и безредиците са продължили няколко часа.

Етикети:
,