Превенция срещу миома

21
Добави коментар
theones
theones

Превенция срещу миома

фев 28, 2013
Здраве

0

По своята същност, миомата представлява  тумор, но за успокоение на всяка жена, той е доброкачествен. Размерите й могат да варират могат да варират, от размери колкото грахово зърно, до размерите на топка за тенис. Принципно, миомата не е чак толкова опасна за здравето, но все пак трябва да се установи навреме, за да могат да се вземат определени мерки, което ще намали риска от задълбочаване на нещата.  Лошото в цялата тази работа с наличието на миома е, че когато тя е малка по размери, обикновено протича без определени симптоми. Едва, когато  е нараснала, тогава може да се появят и характерните симптоми за нея. Голяма част от жените по света страдат от този проблем. В рисковата група, спадат тези жените, които са над 35 години и все още  не са раждали, както и тези, които са в менопауза. Учените не дават конкретно становище за причинителя на миомата, но всички са единодушни, че има пряка зависимост между нея и хормона естроген. Той може да се окаже стимулатор за нарастването на миомата.

Наднорменото тегло също може да се окаже предпоставка за образуването на миомата, защото и  мастните клетки  произвеждат естроген, и колкото повече са килограмите, толкова повече мастни клетки има и оттам и естрогена е в пъти повече. Затова, внимавайте с излишните килограми. Освен, от естетическа гледна точка, те са и сериозна предпоставка за появата на редица заболявания. Значително трябва да се намали приема на храни, богати на наситени мазнини и белтъчини от животински продукти. Прекалено мазната храна е вредна и увеличава нивата на хормона естроген в тялото. Нормалните нива на този хормон могат да предотвратят появата на миома.

Принципно миомата се открива само чрез лекарски преглед при гинеколог. Както споменахме по-горе, заболяването първоначално, може да протече без особени симптоми. Ако с течение на времето обаче, миомата нарасне, може да причини редица неразположения от рода на кървене между два цикъла, обилна и продължителна менструация, постоянна умора, запек и др. Запека също може да подскаже евентуално за наличието на миома, защото ако тя е с големи размери може да притиска червата и да причинява запека. Освен обилното кръвотечение по време на менструалния цикъл, другата противоположност, т.е.  оскъдното кръвотечение също може да говори за наличие на  миома. Ако се притиска шийката на матката, кървенето може да бъде изключително оскъдно или блокирано.

В някои случаи, болката по време на полов акт, също може да разкрива наличието на проблем от такъв род. Ако миомата е с малки размери, жената спокойно може да си живее с нея, но ако размерите нараснат може да се наложи и хирургическа намеса, защото големите размери могат да причинят редица неразположения. Затова, следете състоянието  си и посещавайте задължително гинеколога си по-често. Не забравяйте, профилактиката е изключително важна.

VN:F [1.9.22_1171]

Ако статията Ви е харесала, оценете я:

Rating: 7.5/10 (4 votes cast)

Превенция срещу миома, 7.5 out of 10 based on 4 ratings

tweet

Проблеми с жлъчката и тяхното предотвратяване

Пътят към успеха в борбата с килограмите е индивидуалната диета

Още от тази категория

Как да се грижим за…

яну 08, 2015
0

При настинка и…

дек 12, 2014
0

Щадете организма си…

ное 26, 2014
0