Дихондра (Dichondra)

2
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Дихондрата произхожда от тропиците и рода е представен от 5 вида. Много непретенциозно растение, подходящо както за градината с бърз почвопокривен ефект, така и за балконските сандъчета и висящи кашпи като каскаден сорт. Ефектно се комбинира с много цветя като петуния, сакъзче, тагетис, бакопа и много други. Представлява дълги до 150 см. тънки стебла с малки зелени или сребристи кръгли листенца. При засаждане в градината, дихондрата се стеле по почвата, като на всяко коляно се вкоренява в почвата. Засадените в балконски сандъчета или видящи кашпи растения увисват с прекрасен каскаден ефект.

Място: Дихондрата се развива чудесно на директно слънце или полусянка. По отношение на температурата не е взискателна, стига да се полива редовно.

Грижи: Изисква обилно до умерено поливане съобразно температурата и големината на растението. Не допускайте почвата да изсъхва напълно. Почвеният субстрат следва да бъде въздухо и водо пропусклив с осигурен дренаж за оттичане на излишната вода. Тори се ежедневно с торна вода в намалени дози. Торове, подходящи за развитие на здрави и красиви растения са съобразно мястото на засаждане и комбинирането на цветята. Ако сте засадили в балконско сандъче или висяща кашпа само дихондри (получава се много ефектно), следва да торите с торове за листно – декоративни растения. Ако сте избрали комбинация с петуния, лобелия, сакъзчета, тагетиси и др. цветя, поливките са с торна вода за цъфтящи растения.

Размножаване: Вегетативно или от семена. И двата начина са много лесни, като напоследък на пазара все повече фирми предлагат качествени семена. Добре е те да са пелетирани. Кълняемостта на семената е около 90%. Засяват се през февруари на около 5 мм. дълбочина, но може и да ги поръсите върху почвата и леко да притиснете. При всички случаи осигурете висока влажност и температура около 20 – 25 градуса. Семената покълват до седмица, най-често още на третия ден. За осигуряване на висока и постоянна влажност до покълването на семената, покрийте съдовете с прозрачна материя (стъкло или домакинско фолио). На пазара се предлагат и богат асортимент от малки готови парници с отваряеми отвори за проветрение. Тъй като високата въздушна влажност е предпоставка за развитие на мухъл, можете да използвате фунгицид за третиране на съдовете и почвата.
След покълването на семената, започнете леко да откривате, но това правете постепенно, за да могат младите растения да привикнат с по-ниската влажност. Самото засяване правете в индивидуални саксийки, за да си спестите проблемите при пресаждането на постоянните им места. По този начин ще спестите и стреса за корените на самите растения и ще се радвате на здрави и красиви дихондри.

Съвет на градинаря: Ако отглеждате дихондра в балконски сандъчета или висящи кашпи в комбинация с други цветя, сейте семената около месец преди тези на петунията, лобелията, тагетис и др. Въпреки бързото покълване на семената, дихондрата нараства поне в началото сравнително бавно. Ако засеете всички семена едновременно, рискувате дихондрата да бъде „задушена“ от другите цветя в сандъчето или кашпата.