Пита Слънце за 3-ти март

6
Добави коментар
fashionbg
fashionbg

Пита Слънце за 3-ти март

от готварската книга на Az-gotvia.bg

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

около 1 – 1,100 кг брашно
40 г. мая
500 мл хладка вода
1 непълна с.л. сол
3 с.л. олио
3 яйца
2 с.л. кисело мляко
80 г краве масло
сусам
сух магданоз
червен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Маята се размива в малко от водата и се смесва с останалата вода, в която е разтворена солта. Един жълтък се отделя за намазване на питата. Брашното се пресява в дълбок съд и се прави вдлъбнатина в средата му, в която се слагат останалите яйца, киселото мляко и олиото. Постепенно се прибавя подсолената вода с маята и се замесва меко тесто (ако е необходимо се добавя малко брашно).

След като се омеси добре върху посипана с брашно повърхност, се разделя на три части – една по-малка и две по-големи, сравнително еднакви. Едната от по-големите части е центърът на питата, нея за сега я оставете настрани. Вземете другата по-голяма топка и я разделете на три еднакви части. Разточете първата, намажете я с разтопено масло, Разточете втората, сложете я отгоре и отново намажете с масло. Разточете третата, намажете я с масло и я сложете с намазаната част надолу върху другите. Разточете до размера на тавичката.

В намазана с масло тавичка поставете разточената кора и направете разрези от центъра към краищата така, както бихте разрязали торта, но без да стигате до края. Прилагам снимки. Хванете острата част на всеки край и го подгънете навън към края на тавата. След като подгънете всички краища в средата остава празен кръг. С този размер направете кора по същия начин от малката топка. Първо я разделете на три части, разточете всяка от тях, намажете с масло и разточете като една кора. Сложете я в средата на тавата. По същия начин я нарежете като торта, без да стигате до края, като гледате разрезите да се разминават с предишните. Като обърнете крайчетата те трябва да се паднат между другите „лъчи“ на слънцето. След като обърнете всички краища, в средата сложете запазената топка от тестото.

Намажете питата с останалото масло и я оставете да втаса около 30 минути на топло. После я намажете с отделения жълтък. Печете в силно загрята на 220 градуса фурна до златисто червено (за около 20 минути).

Ако желаете да я украсите с българското знаме, докато е гореща намажете средата с краве масло и поръсете със сусам за бяло, сух магданоз за зелено и червен пипер за червено! Весел празник!

Продукти:
брашно, мая, вода, сол, олио, яйца, кисело мляко, краве масло, сусам, сух магданоз, червен пипер

Тагове:
Рецепти за трети март

Добави към любими рецепти
Разпечатай

Подобни рецепти

Пита Слънце Слънчева пита Празнична пита слънчоглед

Последни статии

Една порция зеленолистни зеленчуци дневно предпазва от деменция, показва ново изследване на учени от Чикаго.
още »

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени.
още »

Намаляването на консумираното месо може да се окаже ключ към дълъг живот. Хранителният режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
още »