Мъже на високи токчета ще демонстрират срещу насилието над жените

0
Добави коментар
jool
jool

На 9 март, събота, ден след Международния ден на жената, ще се състои първото българско издание на инициативата „Извърви километър в нейните обувки”.

Има една стара английска поговорка: „Не можеш наистина да разбереш някого, докато не повървиш в неговите обувки”.

Walk a mile in her shoes е международна инициатива, започнала през 2001 г. На тези демонстрации мъже, обути в женски обувки, привличат медийното и общественото внимание върху насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз.

За първи път тази година събитието ще се проведе и в България. Повод е 8 март — Международният ден на жената на ООН. Шествието ще бъде на 9 март, събота. Тръгва в 12 ч. от „Аптека” (кръстовището на булевардите „Витоша” и „Патриарх Евтимий” в София).

Организаторите — Българският червен кръст, Българският хелзинкски комитет и Ресурсен център Билитис — канят мъжете да покажат солидарност, като шестват в дамски обувки по бул. „Витоша”, подкрепяйки правата на жените и насочвайки вниманието към домашното и сексуалното насилие.

Те напомнят, че всяка четвърта жена в страната е жертва на домашно насилие, a четвърт милион българки са ставали обект на сексуален тормоз. Целта на събитието е да информира както за реалната ситуация в България, така и за предлаганите услуги за пострадалите.

От организаторите са осигурили и някакво количество дамски обувки в големи размери, но призовават желаещите да се включат да вземат собствени.

Не пропускайте да харесате и споделите страницата на инициативата във Facebook, за да получавате новини около нея и тематични събития.