Как уличният котарак Боб спаси музиканта Джеймс Боуен от дрогата (видео)

8
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

В голямата книжарница в подлеза на Софийския университет в края на миналата седмица бе представена една необикновена книга – „Уличният котарак Боб“. Тя съдържа истинска история, превърнала я в същински бестселър: за лондонския уличен музикант Джеймс Боуен и неговия четириног приятел, спасил го от наркотичната зависимост.  

Когато през пролетта на 2007 година китаристът намира ранен рижав котарак, той все още не подозира как ще се преобрази битието му. Джеймс живее ден за ден в борба с пагубното си пристрастяване. Въпреки това не може да остави без грижа този поразително интелигентен котарак, на когото дава името Боб. Котаракът бавно се възстановява и Джеймс го пуска отново на улицата с мисълта, че никога повече няма да го види. Само че Боб е на друго мнение…

Техните забавни, но често и опасни прeживелици коренно променят живота им и постепенно лекуват раните от трудното минало на всеки от тях. Джеймс и Боб стават неразделни, свързани в спасително и за двамата приятелство.

Джеймс Боуен с изненада осъзнава как няколко клипчета в  мрежата са ги направили популярни дори отвъд пределите на Острова.  Един ден, докато свири на улицата, към него се приближава една американка, литературен агент, и го пита защо не опише историята си в книга.

Седмици наред Джеймс прекарва на втория етаж на книжарница „Уотърстоун”, разказвайки преживелиците си на своя съавтор Гари  Дженкинс. Така се ражда един от най-очарователните и най-неочаквани бестселъри на огромния книжен пазар.

Продажбите във Великобритания надхвърлят 250 хиляди копия, а преводните издания са вече 22. Очаква се да бъде създаден и филм по книгата.

Защо тази книга печели сърцата на толкова много хора по света? Отговор за себе си ще намерят и българските читатели. Но има едно много основателно предположение – защото е книга на надеждата!

Докато си мислим, че ние спасяваме животинките, всъщност те спасяват нас и ни помагат да се вгледаме в себе си, сподели преводачката Анелия Янева по време на българската премиера на изданието усещането си за специалния и незаменим с нищо друго контакт с четирилапите любимци.

Писателят и сценарист Иван Кулеков, който също беше гост на представянето, пък разказа за своя собствен някогашен бял котарак Малин, тичал навремето няколко километра из квартала, за да посрещне уволнилия се от казармата свой стопанин. Той не пропусна да разкрие и любопитен епизод от преживелиците на автора на книгата.

Веднъж, докато Джеймс свирел на улицата, към него се приближила дама и му предложила да купи за 1000 лири висящия на врата му котарак. „Вие имате ли деца? – заинтересувал се музикантът и след утвърдителния отговор попитал: – За колко ще ми продадете най-малкото?“…

В отсъствието на автора Джеймс Боуен очарователното литературно-фелиноложко събитие бе озвучено от българския му колега, китариста Иван Стилиянов, който често свири „на шапка” по софийските улици. А многобройните бъдещи читатели извиха опашка за автографи пред Георги Александров – шефа на новото издателство „Книгопис“, което дебютира на пазара именно с „Уличният котарак Боб“.

България