Пламен си тръгна. Кладата остана…

1
Добави коментар
veleva
veleva

Със смъртта си точно на националния ни празник Пламен се превърна в еманация на саможертвата в името на Свободата ни.

САМОИЗГАРЯНЕ Валери Петров

Ян Палах не е между живите вече, Ян Палах е нейде далече, далече, Високо там нейде във въздуха син, над Прага трептящ като дъх на бензин, Един миг, едно тяло с пламтящи коси – преди миг само бил и вече не си … Ян Палах го няма, а у нас нито звук, Ян Палах го няма, а ний сме си тук, и бензинът е нашият и го помниме ние как във лъскава струя от сондата бие и как с него по бузите се мажат със смях Ванюша, Катюша, Алексей, Абдулах ! Филми, книги, идеи, къде сте в живота ? Нима сте измислици на два Дон Кихота и нищо, и нищо от Вас не остава, освен това облаче дим над Вълтава и тоз вик „Свобода !“ едва чут, едва чут в януарския въздух, синьо – розов от студ ? Ян Палах го няма и така ни се пада – сега всеки си има своя вътрешна клада, на която страхлив, разтреперан и ням, се самоизгаря от мъка и срам!

 

 

На 22 февруари Разяреният Биволъ написа това:

Днес животът на Пламен е особено важен. Най-важното нещо в разпадащата ни се от безверие и цинизъм държава, което може да я възроди. В болницата трябва да бъде поставена охрана срещу мутрите на тимаджиите и срещу мутрите на властта. Цялата престъпна власт в оставка трябва да се моли Пламен да не умре, защото е ясно кой ще понесе отговорността.

По телефона говорителката на варненската прокуратура Десислава Найденова безцеремонно отказа всякакви коментари по всякакви въпроси свързани с Пламен. Питахме за снимка от плаката, укрит от общински служител. Питахме дали е имало охрана в болницата. Питахме какво се вижда на записите от охранителните камери. Отговор: няма да кажа, няма да коментирам, докато не свърши разследването. Типична реакция на гузна, престъпна, обслужваща мафията, а не обществото власт!

Но ще питаме до дупка. До ей такава дупка от дебел биволски рог в смърдящите вътрешности на Мафията-Държава!

П О Ж А Р Ъ Т

Асен Йорданов 1993

Българийо. Родино. Едничка на земята. Аз твой съм скръбен син,·а ти си всичко. Свято.

Ти няма да изчезнеш. Защото имаш мене. Ти над света ще блеснеш за смърт и възкресение.

Като пожар ще мине твойта справедливост. Защото с теб Родино съдбите ни се сливат.

Бъди благословен Пламене. Ще се срещнем отново неизбежно някъде там в нашата мечтана България, където ще има спокойствие, радост, благоденствие, свобода и красота. Там, където зад хребетите на нашата обреченост има една несбъдната все още Родина, която е „земен рай“. И за която жертваме най-скъпото което имаме – животите си. Твоят подвиг не е напразен, но остава вечен във времето и ти вече си символ на непостигнатата ни все още Свобода. Затова няма да умреш никога, както е завещал Ботев. Бъди сигурен, че ще победим. Обречени сме на това. В името на нашата чиста и свята България. Там, където отново ще се съберем и ще бъдем заедно.. Завинаги.

Бдение за Пламен във Варна

 

Бдение за Пламен в София

 

 

Обновено в 17ч. 04.03.13

Починалият на 3 март Пламен Горанов, който се самозапали пред сградата на община Варна, е носил плакат с надпис:  „Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17.00 часа на 20 февруари 2013 г.” Подобен плакат, със същия формат и оформление, е бил показан на пресконференция в Районна прокуратура Варна. След самозапалването плакатът е прибран от служител на общинта и по-късно предоставен на полицията.

Следствието разполага и със записи от охранителните камери, разположени пред сградата на община Варна. На тях се виждало как Пламен, с плакат в ръце и с раница, започва да се изкачва по стълбите на общината. Бил е сам. Изважда туба и започва да я отваря. От сградата излиза общински служител и го пита какво иска. Пламен заявява, че се ще самозапали. Служителят влиза в сградата за да потърси помощ от свои колеги. Излиза пред сградата с още един служител. През това време Пламен се залива и , вероятно със запалка се самозапалва пред тях. Общинските служители се връщат в сградата за да намерят пожарогасител. Започват да го гасят.

В болницата, където Пламен е настанен за лечение, не е имало охрана. От прокуратурата са сметнали, че няма опасност от нападение срещу него, а и роднините му не са предявили такива претенции.

Пламен Горанов е починал на 3 март. Назначена е аутопсия, но резултатите от нея още не са обявени.

Следствената служба нямала информация за адреса на Пламен във Варна, не знаели къде е живеел. Не е правена и графологична експертиза  на плаката, за да се установи кой е писал текста. Следствената служба не разполагала с други текстове, написани от Пламен, за да ги сравни с текста на плаката.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство  по чл. 127 ал.1 от НПК за подбудителство за самоубийство срещу неизвестен извършител.

Според журналисти от Варна Пламен Горанов е бил доста популярен в града, имал е много приятели. Активен във фейсбук, членувал е и в някакво общество на фотолюбителите, т.е. за следствието не би било трудно да научи повече за него, включително и адреса му.

In English here

Уважаеми Читателю, Биволъ разчита на Вашата подкрепа. Нашият сайт не  се финансира с публични средства, нито от фондации. Можете да помогнете по няколко начина:

Дарение

Дарения през PayPal и Epay.bg тук.

Дарения през Bitcoin:
12JFL9S4BsMGFSr5jmDrcqRnWbfQQSgVaM

Купете тениска

Купете тениска Биволъ – съ рогата напредъ от нашия магазин

Like
1125