10 от най-очакваните книги през 2013 година

6
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 04.03.2013

Четенето е като дишането. В един момент става изключително важно за теб. То се оказва спасителният остров, сред морето от сиво ежедневие и обкръжаващите те лумпени. Обикваш всяка книга, която харесаш, преминаваш през нея, редейки картини в главата си и наум записваш всеки важен извод. Изборът на книга също е важен етап от четенето. Затова редакторите на „10-те най“ подбраха 10 заглавия, с които може да запълните дъждовните дни, самотните вечери или скучните пътувания. Част от заглавията са световни премиери за 2013 г., а другите – премиери за България. Жанровете са различни, а авторите едни от най-добрите в световен мащаб. Enjoy!

Виж още: 10-те най-търсени книги у нас през януари’2013 10 от най-очакваните кинопремиери през 2013 г.

1. „Поправките“, Джонатан Франзен (Издателство Колибри) В увлекателната си, ту забавна, ту смешно-тъжна история Джонатан Франзен успява да пресъздаде пъстрата картина на живота в навечерието на спукването на балона на „най-дълго продължилия икономически разцвет“ на президента Клинтън и малко преди суровата действителност да внесе своите поправки в илюзиите на американския стремеж за щастие.

2. „А планините отекнаха“, Халед Хосейни След шестгодишна пауза афганистанският писател, добил световна популярност с „Ловецът на хвърчила“ и „Хиляда сияйни слънца“, ще зарадва феновете си с нов роман, който ще излезе през май 2013 г. Дългоочакваният трети роман отне на Хосейни цели пет години и е близо 500 страници. „А планините отекнаха“ отново е семейна история, но този път с много повече герои от различни поколения. Действието се развива в няколко страни и описва отношенията между братя и сестри, които се обичат, нараняват, предават и жертват един за друг.

3. „Смях в тъмното“, Владимир Набоков (Издателство Колибири) Още първите изречения опитват да подскажат развръзката, но читателят не може да бъде докрай подготвен за театралния шамар на последната страница. Романът е написан първоначално на руски през 1932–33 г. под заглавието „Камера обскура“ и е претворен на английски от самия Набоков през 1938 г. заради недоволството му от качеството на превода на първото англоезично издание, излязло без негово съгласие през 1936 г.

4. „Инферно“, Дан Браун Книгата излиза на 14 май 2013 г. в САЩ и Англия, а сюжетът се развива в сърцето на Италия, където криптологът Робърт Лангдън този път трябва да разплете литературна загадка. Тя се крие в шедьовъра на Данте Алегиери “Ад”. В предишните романи на автора на бестселъри главният герой разшифроваше кодове в известни картини, в Библията, в архитектурни и исторически паметници. Сега на ред е класическата литература.   5. „Да се възползвам всякак от теб“, Сара Ратаро (Издателство Ентусиаст) В ранното утро на един пролетен ден Виола, една доста небрежна и разсеяна майка и съпруга, получава тревожно телефонно обаждане от съпруга си Карло. Трябва да отиде в болницата по най-бързия начин. В този така драматичен момент обаче Виола се намира в чуждо легло. Облича се набързо, опитва се да се свърже отново с Карло, за да разбере какво се е случило и къде точно да отиде. И така, с първите слънчеви лъчи за деня и по пустите улици на града Виола пристига там, където е трябвало да бъде часове по-рано – до болничното легло на дъщеря си.

6. „Падането на Артур“ („The Fall of Arthur“), Дж. Р.Р. Толкин Романът е престоял 80 години преди да бъде открит и редактиран от сина на писателя – Крисофър Толкин. В него се разказва за последните дни от властването на крал Артур и предателството на Мордред, един от рицарите на Кръглата маса. Произведението е с обем от 200 страници и ще бъде издадено от HarperCollins през май 2013 г. Толкин написва “Падението на Артур” през 30-те години на миналия век, но никога не публикува книгата.

7. „House Rules“ (работно заглавие), Джоди Пико (Издателство Ентусиаст) Джейкъб Хънт е тийнейджър със синдром на Аспергер. Той е безнадежден в разчитането на социалните норми и не може да изразява себе си пред другите, въпреки това момчето е брилянтно по много начини. Най-голямата му страст са съдебномедицинските анализи. Джейкъб е безпогрешен в разчитането на уликите от местопрестъпленията. Родното му градче обаче е разтърсено от ужасно убийство и сега законът трябва да бъде приложен спрямо момчето, защото той не прави разлика между поведението на виновен и на човек със синдрома на Аспергер…

8. „Джеймс Бонд: Новата мисия“ Уилям Бойд ще бъде авторът на поредният роман за британския агент 007 Джеймс Бонд. Книгата предстои да излезе през есента едновременно във Великобритания, САЩ и Канада.

9. „Жената на моя живот“, Никола Баро (Издателство Ентусиаст) Антоан е книжар от Париж. Един ден той среща жената на живота си в любимото си кафене. Има обаче два проблема: първо, тя не се появява сама и второ, последната цифра от телефонния й номер, който тя дава на Антоан, е нечетлива. Книжарят знае само първото й име и десетте възможности за телефонно обаждане. И с това започват проблемите му.

10. „Доктор Сън“ („Doctor Sleep“), Стивън Кинг Книгата е продължение на класиката „Сиянието“ и ще излезе през септември 2013 г. В „Доктор Сън“ Дани Торънс ще бъде представен като зрял 40-годишен мъж, който живее в Ню Йорк и работи като санитар в клиника за неизлечимо болни. Способността си да чете мислите на хората Дани използва, за да подготви пациентите за смъртта…

В.И.

Коментари

коментар(а)