Проверка на слуха

7
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 448 пъти | добавена на 04.03.2013 г.

Постоянен шум в ушите(тинитус) обикновено се появява внезапно и не е болест, но тя може да бъде признак на нарушение работата на слуха. Затова е важно да се установи своевременно причината.

Причина номер 1. Акустична травма Ако известно време сте пребивавали на много шумно място (музикален концерт, летище, работа в производството и др.), Това може да доведе до шум в ушите.

Какво да правя? Обикновено в този случай, за да се отървете от неприятните симптоми е достатъчно, да прекарате няколко часа в тиха среда.

Причина номер 2. Баротравма Леко увреждане на слуха в резултат от резки промени в атмосферното налягане. Често се случва по време на полет със самолет, скокове с парашут или гмуркане. В този случай, шума в ушите често е придружен от чувство за пълнота в тях, виене на свят и загуба на слуха.

Какво да правя? Най-често тези проблеми траят няколко часа, но ако симптомите продължават през денонощието, трябва да се свържете с лекар.

Снимка: marin /  FreeDigitalPhotos.net

Причина номер 3. Хипертонична криза

Ушите  звънят, пред очите се явяват звезди и дискомфорт на сърцето. Всички тези признаци са за рязко повишаване на кръвното налягане. Най-често те се получават при затлъстяване и хипертонична криза.

Какво да правя? Измерване на налягането и да се приемат антихипертензивни лекарства. Диета с ниско съдържание на сол, за да се намали риска от кризи. При много високо налягане, незабавно се консултирайте с лекар.

Причина номер 4. Приемане на ототоксични лекарства Някои лекарства се отразяват неблагоприятно на слуховата система. В този случай появата на бръмчене в ушите ми и намаляване на визуалното възприятие съвпада с приема на лекарства, например, като гентамицин, стрептомицин и цисплатин.

Какво да правя? Трябва да се свържете с Вашия лекар.

Причина номер 5. Външен отит

Ако бръмчене се наблюдава само в едното ухо и се придружава от сърбеж, зачервяване на ушния канал, секрет от ухото, болка – вероятно външен отит. Причината за заболяването могат да бъдат попадане в ухото на вода или щети при почистване на ушния канал с памучни пръчки.

Какво да правя? Веднага  отидете на лекар.

Причина номер 6. Чуждо тяло Силен и натрапчив звън или бръмчене в ухото може да бъде причинен, ако в ушния канал са проникнали насекоми. В този случай, всяко докосване до тъпанчето ще доведе до дискомфорт, придружен от постоянен шум. Същите симптоми могат да се появят, когато попаднат в ухото малки елементи.

Какво да правя? Отидете до най-близкото спешно отделение, където могат да отстранят  чуждото тяло.

Причина номер 7. Запушалка Шума в ушите е все по-силен и по-силен, а има усещане за запушено ухо и намаляване на слуха – вероятно в ушния канал се е натрупала ушна кал. Причината може да бъде твърде често почистване на ушите с памучни пръчки. При тази процедура, ушната кал се пресова и се получава тапа.

Какво да правя? Обърнете се към лекар, той може абсолютно безболезнено да премахне ушната кал в рамките на няколко минути.

Фактите: Учените от Медицински университет на Виена са установили, че мобилният телефон може да предизвика шум в ушите. В изследването са участвали 100 души. За тези, които използват мобилен телефон в продължение на повече от четири последователни години, шум в ушите се появява често. Според експертите, говоренето в продължение на 20 минути на ден увеличава риска от шум в ушите с около 70%. Според статистиката, постоянно звънене или шум в ушите страда повече от около 10% от населението. Силата на звука при слушане на музика през слушалки не трябва да надвишава 60% от максималния възможен процент на инструмента. Повече от 50% от музикалните фенове предпочитат да слушат музика с висока сила на звука.

Етикети

слух, постоянен шум в ушите, тинитус, акустична трявма, баротравма, хипертонична криза, ототоксични лекарства, отит, чуждо тяло, запушалка, тапа, ,