10 качества на страхотните служители

2
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Като работодател на десетки хора през годините винаги съм гледал с благодарност към шанса да имам добри служители. Топ талантите са хора, чието обучение отнема усилия и време. Понякога обаче се появяват и един по-специфичен тип служители на пътя, които просто схващат нещата от половин дума.

Тези хора могат да задвижват цялата компания напред по начини, които преди идването им са били невъобразими. Срещали ли сте такива? Напредъкът и възнагражденията никога не са били проблем за тези „звезди“, защото те разбират силата на причината и следствието. Само една достойна компания може да ги задържи или да си ги позволи. Наистина ги има.

Тук следват 10 особености на поведението им в работата, с които те се отличават.

1. Ентусиазирано изучават всички аспекти на бизнеса. Разбират, че са част от нещо по-голямо и по-значимо от собствената им професионална дейност. Опитват да проумеят и други области от дейността на компанията като финансовите й процеси или мениджмънта например. Така могат да оказват положително влияние върху бизнеса по различни начини.

2. Понякога мислят като мениджър. Отнасят се към фирмата така, сякаш е тяхна, в добрия смисъл на думата, в контекста на понятия като лоялност, отговорност и всеотдайност. Стигат до разумни решения, свързани с фирмените разходи. Във всичките си действия изглежда, че имат предвид дългосрочното бъдеще на бизнеса.

3. Създават ценни възможности. Не е задължително да бъдеш в продажбите и маркетинга, за да помогнеш на фирмата си да расте. Хората със силна способност да изграждат контакти от вскички отдели могат да бъдат много полезни в намирането на клиенти. Особено когато си държат очите отворени за нови възможности.

4. Разрешават проблемите преди да са станали такива. Любимите дни на шефа са тези, в които той забелязва позитивна промяна в бизнес процес, за който въобще не е знаел, че има нужда да се промени. Изключителните служители винаги опитват да подобрят системата. И често успяват.

5. Казват нещата каквито са. Разбират, че да криеш лошите новини не помага на никого. Намират подходящи начини да изкажат неудобната информация. Казват на хората каквото е важно преди да са били нанесени големи щети.

6. Показват висок стандарт с ниска поддръжка. Мениджърът винаги е доволен, когато може да се довери на служител да изпълни задача по същия висококачествен начин, както той самият би я свършил. Не всички могат да го правят без постоянен надзор или затруднения. Суперслужителите тихо налагат свое високо равнище на изпълнението.

7. Развиват себе си, но и другите. Не само работят за собствената си кариера, но и вдъхновяват. Водят с пример. Виждат и създават свое добро бъдеще и повличат останалите със себе си по пътя.

8. Изследват, прилагат и подобряват. Никой разумен работодател не очаква хората да знаят всичко. В непрекъснато променящия се съвременен свят лидерите избират хора, които проучват възможности, действат и внасят подобрения без насоки от хората на върха.

9. Стимулират щастие. Тези кадри не са винаги перфектни. Но пък знаят как да бъдат истински. Да се държат човешки. Разбират динамиката на живота на останалите, стреса им и отпечатъка на работата, живота и приятелсството. Видимо правят опити да се държат като разтоварващи хора. Да излъчват положителна енергия дори в моменти на голямо напрежение. Да изваждат най-доброто от себе си на показ пред семейството, приятелите и в кариерата.

10. Помагат на страхотните шефове. Допринасят мениджърите да се издигат, да израстват като работодатели. Тяхната самоувереност и уважение към самите себе си помагат на шефовете да развиват своите. Карат бизнес ръководителите да чувстват, че абсолютно си заслужава да работят с човек от този висок калибър (без да го изказват директно на глас, разбира се).

Кевин Даум – автор на бестселъри и предприемач коментира темата в Inc.com