Митрополит Николай няма да продава „Ролекс“-а си

3
Добави коментар
mignews
mignews

Аз няма да продавам „Ролекса“, дарих го на църковното настоятелство при храма „Света Марина“, а то е отделно юридическо лице и е обявило дата за открит търг, за да бъде продаден часовникът и със средствата да се покрият следващите сметки за ток, а ако нещо остане, да бъде похарчено за благотворителност. Това каза днес журналисти преди заседанието на Светия синод Пловдивският митрополит Николай.

В края на февруари митрополит Николай дари ръчния си часовник „Ролекс“ на храма „Св. Марина“ в Пловдив, а поводът беше високата сметка за електроенергия, изразходвана от храма – 2940 лева за януари. В Светото евангелие е казано: „Ако ръката ви изкушава, по-добре я отсечете, за да влезете в рая без една ръка, отколкото – в ада, с две ръце“, заяви пловдивският митрополит. „Аз разбрах, че този часовник представлява изкушение и съблазън, не толкова за обикновените хора, отколкото за журналистите и за медиите, които го обявиха  на доста висока цена“, коментира той.

И реших да постъпя по този начин с него – да преодолея тази съблазън, това изкушение у някои от вас и пак ще кажа, че темата за часовника, преди всичко интересуваше медиите, а не толкова православните християни, обясни на репортерите митрополит Николай. „По-добре без часовник да вляза в рая, отколкото с часовник – в ада“, заяви той. Продължава пълноценният духовен живот в църквата „Света Марина“, защото трудната ситуация се преодоля с Божията помощ, със съдействието на благочестивите християни и с EVN в Пловдив, които проявиха снизхождение и не спряха електричеството в храма, каза митрополит Николай.

Преди днешното заседание на Светия синод, което е първото свикано от новоизбрания патриарх Неофит, владиката каза още, че не знае дали митрополитът на САЩ, Австралия и Канада Йосиф е подал оставка, защото предварително не му е бил представен дневен ред. Попитан как ще се реши въпросът с митрополит Йосиф и дали той ще остане в България, а неговият викарий ще ръководи епархията му в чужбина, Пловдивският митрополит заяви, че не може да предскаже как ще се реши. Личното ми мнение е, че мотивите, които излага митрополит Йосиф, които устно бяха чути в Светия синод, според мен не са основателни, за да бъде приета оставката му, каза митрополит Николай.

Моето лично мнение ще бъде митрополит Йосиф, който е с бодрост и с духовни сили, да продължи да управлява и ръководи Американската и Австралийската епархия, заяви той. На въпрос занапред Американският митрополит Йосиф къде да остане – в България или в чужбина – в епархията си, митрополит Николай отговори: „Да бъде тук на заседания на Светия синод, защото неговото участие в тях е твърде необходимо, но и да пребивава и в епархията си, за да ръководи паството си“.

Викарийният епископ, упълномощен от своя митрополит, може спокойно да ръководи епархията, посочи Пловдивският митрополит. Вероятно рано тази сутрин митрополит Йосиф е заминал за САЩ. Пловдивският митрополит Николай каза, че не може да каже дали Синодът днес ще реши кой временно да управлява Русенската епархия, след като на 24 февруари Русенският митрополит Неофит беше избран за патриарх. По обяд ще стане ясно за това решение,  уточни митрополит Николай.